Economic, Featured

Ministrul economiei spune că nu va crește prețul gazelor și electricității, chiar dacă s-au eliminat plafoanele

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a dat asigurări, vineri, după ședința de guvern, că nu vor exista creșteri de prețuri la energie electrică și gaze naturale de la 1 ianuarie, după ce OUG 114 va fi modificată.

Ministrul economiei spune că nu va crește prețul gazelor

„Prin aceste măsuri pe care le luăm prin proiectul de modificare a OUG 114 dorim să ajungem în 2021 la o piață liberă care să nu mai aibă distorsiuni și vă spun cu fermitate că nu vom avea creșteri de preț de la 1 ianuarie, în ciuda (a ceea) ce spun unii și alții. Se va vedea foarte curând că prețurile la energie electrică și gaze naturale nu va crește de la 1 ianuarie. O piață în care prețul la energia electrică reglementat de ANRE pentru consumatorul casnic să nu fie mai mare decât prețul pe piața concurențială pe care îl oferă Hidroelectrica”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Ministrul economiei spune că nu va crește prețul gazelor

El a mai spus că efectele OUG 114 nu au fost vizibile pentru consumatorii casnici.

„În ambele zone, și de energie electrică și de gaze naturale, OUG 114 a impus niște bariere de preț la achiziția energiei electrice și a gazului natural de la producător către furnizori. A scăzut prețul de achiziție al energiei electrice și al gazelor naturale pentru furnizori, dar la populația casnică prețul nu a scăzut. S-a creat o marjă mult mai mare pentru furnizori în a-și mări profitul. Am propus Guvernului, în primă lectură, ridicarea acestor bariere de preț la producător pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 și pentru energia electrică la 31 decembrie 2020”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

El s-a referit și la taxa de 2% impusă companiilor din energie.

„Am vorbit despre ridicarea acelei taxe de 2% impusă companiilor din energie pe cifra de afaceri, o taxă care a crescut inutil factura românilor, o taxă în urma căruia s-au strâns peste 600 de milioane de lei în conturile ANRE și am propus Guvernului ca cu acești bani să se poată efectua proiecte în zona de energie, de eficiență energetică și să-i putem folosi și pebtru consumatorul vulnerabil, pentru că tot în cursul anului 2020 ne-am propus să definim consumatorul vulnerabil și schema de finanțare a acestuia. Avem două infringementuri. Unul, în derulare, cu privire la blocarea exporturilor de gaze naturale, pe care îl vom ridica prin această ridicare a barierelor de la 1 iulie și un pre-infringement cu privire la Ordonanța 19, care a modificat OUG 114 practic independența reglementatorului a fost afectată iar Parlamentul și Guvernul au intervenit și au impus o rată a rentabilității de 6,9% a companiilor de distribuție din domeniile energiei electrice și de gaze naturale”, a explicat ministrul Economiei, citat de Mediafax.

Comentariu Business Club: În fierberea liberalizării prețurilor
Guvernul caută soluții să împace și capra și varza cu liberalizarea prețurilor la gaze și energie electrică. Există un calendar accepetat negociat chiar și cu Bruxellesul, care e diferit față de ce s-a discuat până acum – liberalizare la gaze la jumătate anului viitor și la energie electrică la final de 2020. Acum vreo săptămână, era vehiculata soluția unei liberlizări totale în octombrie pentru ambele piețe, pe când variante mai vechi împingeau termenele mult în 2021.

Reglementarea a fost reintrodusă prin ordonanța Vâlcov-Teodorovici ca formă de protecție socială pentru a evita majorările de tarife. Asta e important de precizat – nu au avut loc ieftiniri. Iar acum, reactualizarea la condițiile de piață înseamnă practic a recupera a ce a fost lăsat în urmă. Pentru că asta a făcut PSD, a amânat niște scumpiri. Cu distorsiuni fantiastice în piață – limitarea producției de gaze, care a avut preț plafonat la 68 de lei pe MW, și încurajarea de importuri rusești. La energie electrică am ajuns importatori neți de energie, de unde eram exporatori și în mai multe rânduri pe piața liberă am avut prețuri-record.

În momentul în care PSD a reintrodus reglementarea, din martie acest an, piața energiei electrice pentru consumatorii era liberalizată 100%, iar cea a gazelor încă mai avea tarife reglementate, dar exista o componentă de achiziție de pe piața liberă. Practic, prețul la curent, care așa cum spuneam nu s-a ieftinit, era aliniat, pe când cel al gazelor nu. Și din acest considerent poate părea ciudat că tranziția, acum, spre tarife stabilite de piață la gaze se face mai repede decât la electrice.

Teoretic, ar fi nevoie de mai mult timp la gaze. Doar că s-ar putea să joace mai bine condițiile de piață.

Gazul în Europa s-a ieftinit foarte mult. Gazprom a vândut în trimestrul al-III-lea în Europa la cel mai slab preț. Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul a fost cu 32% mai mic. Și cantitățile importate din Rusia s-au redus.

S-a produs această scădere pe toate fronturile datorită ofertei abundente din piață. În Asia și Statele Unite există un excedent de gaze lichefiate și acestea își fac loc pe piața europeană la un preț competitiv. Unul care le strică ploile rușilor.

Un astfel de fond reprezintă un moment pentru alinierea prețurilor, pentru că impactul va fi mai redus. Noi nu achiziționăm de la ruși la prețul mediu european, noi luăm mai scump și prin intermediari, dar ține, dincolo de geopolitică, de statutul nostru de clienți mici, care își asigură mare parte din consum din producția internă. Dar cotațiile mici pe piața internațională vor forța și jucătorii interni să se alinieze.

La energie electrică situația este mai complicată, pentru că, deși prețurile erau anul trecut mai aproape de adevăr, anul aceasta am cunoscut perturbări ale pieței. Am avut zile când energia electrică pe piața liberă era cea mai scumpă din Europa. Piața s-a dereglat total și trebuie să-și găsească direcția.

Dar este nevoie de revenirea la normalitate. Piața trebuie să funcționeze, companiile să aibă parte de profit pentru a face investiții, în exploatări din gaze, în capacități de producție, pentru că sistemul energetic de la noi are mari probleme tocmai din lipsa investițiilor. Un oficial OMV ne spunea nu cu multă vreme în urmă că România a fost foarte aproape de blackout de două ori în acest an.

 

blank