Actualitate

Ministrul Curaj face pe curajosul. Vezi cine poate retrage titlurile lui Ponta, Oprea sau Tobă

Ministerul Educației a lansat în dezbatere actele normative care schimbă regulile în cazul doctoratelor. Acordarea și retragerea titlurilor vor fi în atribuția și responsabilitatea instituției organizatoare de studii universitare de doctorat, adică a universităților și a Academiei Române, a declarat ministrul Educației Adrian Curaj duminică.

„De acum înainte, acordarea și retragerea vor fi în atribuția instituției organizatoare de studii universitare de doctorat. Mecanismul propus este natural: cine organizează studiile doctorale își asumă responsabilitatea privind calitatea și integritatea și ia decizia de acordare a titlului. Nu eram acum, aici, dacă acest lucru era clar!”, a declarat Adrian Curaj.

Conform ministrului Educației, Consiliul National pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) va fi instanța de apel la deciziile universităților privind doctoratele.

„CNATDCU verifică procedura și se asigură de calitatea procesului de acordare a titlului. Pentru toate situațiile, nepunerea în aplicare a deciziilor CNATDCU de către instituția organizatoare de studii universitare de doctorat, atrage suspendarea școlii doctorale”, a mai declarat ministrul.

Pentru titlurile de doctor obținute prin ordin al ministrului Educației, ministrul este cel care emite ordinul de retragere.

Astfel, ministrul Eduaţiei este singurul care poate retrage titlurile de doctor, acordate prin ordin de ministru, până în momentul intrării în vigoare a noilor reguli, printre cazurile controversate fiind doctoratele lui Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Petre Tobă.

„Pentru trecut: instituția organizatoare de studii universitare de doctorat analizează și ia decizia privind retragerea titlului. Decizia este semnată de conducătorul instituției și este înaintată Ministerului Educației, pentru simetrie. CNATDCU validează, iar avizul este conform. Ministrul emite ordinul de retragere a titlului”, a spus Curaj.

În opinia ministrului, „modificările propuse creează condițiile necesare pentru a permite recredibilizarea școlilor doctorale, dacă și acolo unde este cazul, întărirea integrității academice și, recăpătarea sau, după caz, consolidarea prestigiului universităților din România”. „Miza este mare, consolidarea autonomiei universităților și creșterea responsabilității publice a acestora. Îmi doresc ca universitățile să aibă forța și maturitatea de a confirma încrederea acordată, astfel încât să nu ajungă în situația de a fi sancționate, să dovedească forța deosebită a democrației participative a elitelor, pentru ca acestea sunt adevăratele universități. Și așa vor arăta ce înseamnă responsabilitate publică”, a susținut Curaj.

 

 

blank