Featured, Politic

Miniștrii lui Orban, audiați în Parlament

Astăzi este prima zi în care miniștrii miniştrii propuşi pentru a face parte din Guvernul Ludovic Orban ll sunt audiaţi în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului. Audierile se întind pe parcursul a 3 zile.

Potrivit programului aprobat de Birourile reunite ale Legislativului, primul audiat este Florin Cîţu – ministrul propus al Finanţelor.

Urmează Costel Alexe – ministrul propus al Mediului (ora 13,00), Nicolae Ciucă – ministrul propus al Apărării Naţionale (14,00) şi Marcel Vela – ministrul propus al Afacerilor Interne (15,00).

Avizul pe care miniștrii îl vor primi în aceste comisii este unul consultativ.

ora 12.10 Ministrul propus pentru Finanțe, Florin Cîțu, face o prezentare a activității sale în cele aproximativ 3 luni în care a condus Ministerul Finanțelor.

blankPremierul Ludovic Orban ll a venit cu miniștrii la audieri în Parlament

Președintele de ședință îl întrerupe pe Cîțu, spunând că nu vrea să audă un bilanț, pentru că oricum vor fi întrebări pe această temă din partea membrilor comisiei.

Cîțu continuă, susținând că cea mai mare problemă a fost gestionarea deficitului, care a crescut. De asemenea, el vorbește despre felul în care a fost construit bugetul de stat pe anul 2020.

Sinteza declarațiilor:

– ”În spațiul public continuă în 2020 programul de împrumut. Una este strategia de împrumuturi și alta e strategia de administrare. Anul acesta vom publica în martie strategia de administrare, sunt sigur că știți care sunt diferențele. Aș vrea să vă spun pe ce se duc aceste împrumuturi într-o lună: pensii și alte categorii sociale, peste 10 miliarde de lei, cheltuieli cu medicamente de peste 4 miliarde de lei.”

– ”Toate aceste informații sunt prublice pe site-ul ministerului Finanțelor”.

– ”Un lucru nou care a apărut în programul de guvernare, o strategie pentru instituțiile financiar-bancare. Aceste instituții nu sunt cele mai profitabile din piață. Până acum dividendele au cam lipsit de la aceste instituții.”

Senatorul PSD Daniel Zamfir: ”Suntem într-o procedură unică de neînvestitură. Așa că întrebările de genul ce vrea să facă domnul ministru sunt inutile, pentru că a anunțat deja că nu vrea să fie învestit. Să ne spună ce a făcut în cele 3 luni de zile cât a stat la Ministerul de Finanțe. Domnul senator Cîțu nu dorește să participe la audierile din Senatul României din următorul motiv. Dumnealui spune că Ministerul Finanțelor Publice nu se ocupă de politica de creditare a țării, astfelmcă dumnealui nu se va prezenta la audierile din Parlamentul României. Domnia sa, dincolo de aroganța sa, este obligat să vină la orice comisie din Parlament, chiar și cea de cultură. Asistăm la o procedură de neînvestitură și este important să profităm și să lămurim niște aspecte.

(..) Mințiți românii, spunând că dobânzile în euro scad. Noi, adică domnul Cîțu, contractează un împrumut de 3 miliarde de euro. Ați spus când ați făcut împrumuul că românii vor plăti dublu? De ce v-ați împrumutat pe 30 de ani?”

”De ce nu puneți în aplicare hotărârea ÎCCJ care vă obligă să recuperați de la Banca Comercială Română suma de 300 de milioane de lei?”

Ministrul propus Florin Cîțu: ”Începem cu finalul. Acea hotărâre obligă băncile să restituie. Este o decizie a Curții de Conturi care se aplică băncilor, nu are nicio legătură cu Ministerul Finanțelor. Sunt în termen până în martie. (…)

”O altă întrebare, despre venituri. Am începul anul trecut cu un handicap de 18,9 miliarde de lei. 2,5 miliarde de lei sunt din licențele 5G. Nici pe acelea nu le vom încasa.”

”Nu se intenționează iertarea băncilor. Însă discuția este despre persoane fizice, nu despre bănci. Acele recuperări se vor duce spre populație.”

Deputatul USR Cosette Chichirău: ”De asta suntem într-o cirză politică, pentru că nu ați vrut alegeri în 2 tururi, ci ați vrut alegeri anticipate. Ați făcut un blat. Când veți face un blat pentru digitalizarea administrației? Digitalizarea e o metodă eficientă de a economis bani. Când veți face un blat pentru spitale? Să-mi spuneți cum să votez ca să stric acest blat.”

Ministrul propus Florin Cîțu: ”Văd că a fost o întrebare politică, nu pentru buget-finanțe. Obiectivul nostru este alegerile anticipate. Noi credem că vom ajunge acolo, pentru că cu această majoritate nu poți să implementezi ce vrem să implementăm. Lucrăm împreună, suntem transparenți.”

Fostul ministru Eugen Teodorovici: ”Ați pus chiar și poze pe Facebook.”

blankPremierul Ludovic Orban ll a venit cu miniștrii la audieri în Parlament

Ministrul propus Florin Cîțu: ”Ar trebui să explicați românilor de ce nu ați vrut să creșteți pensiile de la 1 ianuarie. Aplicarea legii pensiilor ține de Ministerul Muncii.”

”În acest moment, banii sunt în buget. De ce legislația s-a schimbat în ultimii ani, ce s-a ascuns, să nu crească pensiile de la 1 ianuarie.”

Calendarul audierilor miniștrilor propuși

Marţi sunt aşteptaţi în comisiile parlamentare reunite, pentru audieri, Virgil Popescu – ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (ora 9,00), Ion Ştefan – ministrul propus al Dezvoltării (10,00), Ionuţ Stroe – ministrul propus al Tineretului şi Sportului (12,00), Cătălin Predoiu – ministrul propus al Justiţiei (13,00), Monica Anisie – ministrul propus al Educaţiei (14,00), Bogdan Aurescu – ministrul propus al Afacerilor Externe (15,00) şi Bogdan Gheorghiu – ministrul propus al Culturii (ora 16,00).

În cea de a treia zi de audieri, programate de Parlament, miercuri, în comisiile reunite vor intra: Adrian Oros – ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (ora 9,00), Victor Costache – ministrul propus al Sănătăţii (10,00), Marcel Boloş – ministrul propus al Fondurilor Europene (12,00), Violeta Alexandru – ministrul propus al Muncii (13,00) şi Lucian Bode – ministrul propus al Transporturilor (ora 15,00).

Premierul Ludovic Orban ll le-a transmis miniștrilor că nu trebuie să le pese ”de votul efectiv”

La şedinţa de Guvern din această săptămână, premierul propus Ludovic Orban ll le-a cerut miniştrilor să fie “la înălţime” la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.

“Vreau să vă readuc aminte că săptămâna viitoare, luni, marţi şi miercuri, sunt programate audierile în comisii. (…) Vreau să fiţi la înălţime, avem trei luni de mandat în care am reparat multe din stricăciunile provocate de guvernările habarniste şi rău intenţionate PSD timp de trei ani de zile. Avem cu ce ne prezenta în faţa comisiilor, nu trebuie să vă pese de votul efectiv, că nu ne judecă parlamentarii născuţi din pixul lui Dragnea, pesedişti sau de alte culori. Acolo important e – audierile vor fi publice – să arătaţi foarte clar ce aţi găsit, ce prostii au făcut cei de dinaintea noastră, cum am reparat ce am putut repara şi, mai ales, care e viziunea noastră şi soluţiile pentru rezolvarea fiecărei probleme”, a spus Ludovic Orban ll.

 

blank