Premierul Ludovic Orban desființează Ministerul pentru Românii de pretutindeni. În aceste condiții, Diaspora va avea, în Guvernul României, un departament special, care se va ocupa de nevoile ei. Ministerul pentru Românii de pretutindeni, înființat de Guvernul PSD-ALDE, se desființează iar toți cei care lucrează acum în instituție își vor pierde locul de muncă.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni este o entitate care se înființează acum, prin HG, în cadrul Secretariatului General al Guvernului și care va fi condusă de un secretar de stat numit direct de PM, care va coordona 56 de subordonați și va avea, în plus, un cabinet propriu.

Dincolo de scopul declarat de a avea grijă de diaspora, adică de a păstra cultura românească vie, de a o promova printre comunitățile din străinătate, de a păstra identitatea de limbă și religie, foarte important este că acest Departament va da bani pentru aceasta, cu precădere, bani nerambursabili. În textul de lege, este specificat că SGG va finanța organizațiile de români din diaspora, ziare, evenimente culturale și identitate, precum și congregații religioase.

Dincolo de faptul că, oricum, acest tip de activități sunt derulate prin MAE, surprinde faptul că Departamentul menționat doar va colabora cu Externele, însă poate angaja și servicii de consultanță de specialitate din mediul privat care să-i specializeze pe angajați cum să își desfășoare cât mai bine activitatea de sprijin a diasporei.

Citeste si...
Guvernul a luat măsuri constructive pentru a sprijini angajaţii şi angajatorii

Mai mult, pentru angajați, munca va fi un du-te vino între România și țările gazdă a unor comunități românești, se vor acorda burse de studiu în România și voluntariate. Dincolo de MAE, colaborări punctuale se vor mai face cu Ministerul Culturii, cu Educația, Economia și Biserica.

Puteți consulta http://sgglegis.gov.ro/legislativ/docs/2019/12/gjx_ymqw97v4rhtc5f0d.pdf textul de lege
În fapt, DRP este un Minister al Românilor de Pretutindeni – invenția PSD, atribuțiile sale fiind practic un copy paste din textul care înființa, în 2017, ministerul. Și numărul de posturi este cam același, 56 plus demnitarul și cabinetul său – DRP, 64 Ministerul, ceea ce arată că “învelișul” rămâne, însă oamenii puși acolo de PSD pleacă, locul urmându-le a le lua oamenii puși de coaliția condusă de PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.