Militar la 11 ani! Va defila la parada de1Decembrie! Va fi un eveniment de care vă veţi aminti toată viaţa. Şi elevul Ştefan Stănciulescu, va fi prezent. El va defila mândru pe sub Arcul de Triumf, alături de militar români şi străini.

”Sincer, nu ştiu să vă spun de ce îndrăgesc uniforma militară. Aşa am fost de mic. Mi-au plăcut armele, uniformele. Am prin casă tot felul de caschete, puşti, săbii şi îmi place să dau onorul. Într-o zi, am fost cu tata la Muzeul Militar şi am văzut cum făceau instrucţie nişte soldaţi îmbrăcaţi în uniforme din Primul Război Mondial. Mi-au plăcut mult şi m-au primit şi pe mine în detaşamentul lor.

Am fost cu ei la diverse acţiuni, dar din păcate sunt prea mic şi nu pot să plec în străinătate, cum mi-aş dori. Şi la şcoală sunt un elev bun: am numai 9 şi 10, până acum. Când voi fi mare, vreau să intru în Armată, dar nu vreau să merg la războaie, ci să fiu medic”, ne-a spus Ştefan Stănciulescu, cel mai mic soldat de la parada de Ziua Naţională.

Băiatul este membru al Asociaţiei ”Tradiţia Militară” şi va defila cu alte 40 de persoane. ”Nu suntem toţi militari de profesie. Mie, de pildă, mi se spune «colonel», dar sunt director operativ la aeroport. Vor defila un colonel de rachete şi un comandor de aviaţie, dar ca soldaţi de rând. Vor veni şi colegi din Franţa, din Austria. Am participat la multe evenimente din ţară şi străinătate, începând din anul 2004. Deviza noastră este Onoare şi Tradiţie”, ne-a declarat comandantul asociaţiei, Mircea Stoica, decorat de către preşedintele Italiei cu Ordinul Steaua Italiei în grad de cavaler.

Citeste si...  Tramvaiele de epoca, scoase la parada

Bucureşti. În Capitală, parada va începe la ora 10 şi se va sfârşi în jurul orei 13.00. Peste 4.000 de militari vor trece pe sub Arcul de Triumf pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României şi a Centenarului Marii Uniri. La paradă vor participa pentru prima dată detaşamente care amintesc de tradiţiile poporului român, de luptele duse în timpul Primului Război Mondial. În acest an, la parada militară vor participa în jur de 500 de militari străini constituiţi în 21 de detaşamente din 20 de ţări, un număr de peste 200 de mijloace tehnice ale Armatei României şi de la ţările partenere şi aliate. Vor zbura pe deasupra Arcului de Triumf în jur de 50 de avioane, de mijloace aeriene şi în finalul paradei militare va defila cavaleria Jandarmeriei şi în premieră un detaşament de voluntari, cavaleria MApN.
Alba Iulia. În timpul ceremoniei militare organizată la Alba Iulia vor fi executate 21 de salve de artilerie şi vor participa 1.600 de militari, 150 mijloace tehnice şi 23 de aeronave. Mijloacele tehnice cuprind radare mobile şi rachete antiaeriene.

Trenul regal. De Ziua Naţională, trenul regal cu locomotiva cu aburi originală îi va duce la Alba Iulia, într-o călătorie istorică, pe Majestatea Sa Custodele Coroanei Margareta şi principele Radu, alături de membri ai familiei regale. Aceştia vor participa sâmbătă, la ora 10.00, la un Te Deum oficiat la Catedrala Încoronării de la Alba Iulia, iar de la ora 15.30, la ceremonia militară din Bulevardul 1 Decembrie 1918.