Economic, Featured

Mii de afaceri, în pericol! Vezi ce a făcut statul român

Mii de români care au PFA-uri, întreprinderile individuale sau întreprinderi familiale  dezastru pentru mulți afaceriști din România! Mulți dintre ei s-au trezit cu afacerile desființate tocmai de statul român. Acțiunea a fost făcută în baza unei legi de care puțini au auzit și care își face acum efectul. Micii afaceriști acuză că nu au fost înștiințați în mod particular de aceste modificări și s-au trezit cu afacerile ruinate. Informarea publicului a fost făcută în mod colectiv, iar oamenii n-au aflat nimic.

Mii de afaceri, în pericol! Vezi ce a făcut statul român

Mii de români care au PFA-uri, întreprinderile individuale sau întreprinderi familiale au aflat sau urmează să afle că afacerile lor au fost radiate din oficiu de către Oficiul Național al Registrul Comerțului.

Decizia este cu atât mai scandaloasă cu cât micii afaceriști n-au fost anunțați în mod particular. Puși în fața faptului împlinit ei nu mai au ce să facă. Situația este dificilă pentru ei deoarece într-o firmă radiată unitățile nu mai pot fi vândute pentru că nu mai există firma (unitate = încălțăminte, alimente sau diverse alte produse pe care comerciantul le vinde).

Mii de afaceri, în pericol! Vezi ce a făcut statul român

Comerciantul se trezește astfel cu o „gaură” destul de mare în propriul buget. Pentru rezolvarea situației afaceriștii sunt îndrumați să-și deschidă o nouă firmă, care înseamnă de fapt noi cheltuieli privind cumpărarea casei de marcat (prețurile pentru o casă de marcat încep de la aproximativ 800 de lei în sus). La asta se mai adaugă și faptul că mulți dintre ei au fost obligați să-și cumpere în urmă cu puțin timp case de marcat cu jurnal electronic către ANAF (cu memory stick).

Printre alte efecte directe ale acestei desființări se numără contractele de finanţare în derulare în care fondurile încasate urmează să fie restituie; la fel și pentru cei care au fonduri de la APIA sau TVA de recuperat.

Deciziile de desființare au fost date în baza legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44 din 2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.

Legea face referire la cei care au mai mult de cinci obiecte de activitate în firma lor. Potrivit acestui act normativ, un PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult cinci clase de activităţi prevăzute de codul CAEN, în timp ce o întreprindere individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult zece clase de activităţi prevăzute de codul CAEN. De asemenea, un PFA poate desfășura activitățile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane angajate cu contracte individuale de muncă, iar o întreprindere individuală poate avea cel mult opt salariați, în aceleași condiții legale.

n termen de 60 de zile de la împlinirea celor doi ani, respectiv începând cu data de 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comerţului a început să radieze din oficiu persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel impus de legislaţia în vigoare. Cei care se regăseau în aceste situații erau nevoiți să meargă la oficiul registrului comerțului pentru rezolvarea problemelor, dar multi afaceriști spun nu au avut de unde să afle de această lege.

„Eu nu mă pricep să folosesc internetul. De unde să știu că a apărut această lege? M-am trezit cu firma care susține familia desființată. Vă dați seama în ce situație ne pune tocmai statul român!? Mai enervant este că nu putem efectiv să corectăm situația și să recuperez firma, eu fiind de bună credință. Am plătit mereu taxele și impozitele la timp, iar acum statul român nu-mi oferă această posibilitate să-mi iau firma înapoi. Trebuie să-mi fac alta: adică bani în plus și probleme cu stocul de marfă”, ne-a spus un mic afacerist din Cluj-Napoca. Situații similare au fost înregistrate în toate orașele din țară.

Mii de afaceri, în pericol! Vezi ce a făcut statul român

„Consecinţele radierii din oficiu a acestor entităţi sunt deosebit de grave pentru marea lor majoritate, întrucât o parte dintre acestea au contracte de finanţare în derulare, iar în cazul în care radierea a operat de drept, urmează să restituie fondurile încasate, există şi cazuri de entităţi care au încheiate convenţii cu APIA, au contracte comerciale în derulare, marfă existentă în stoc, TVA de recuperat etc, acestea fiind în mod direct afectate. Titularii PFA-urilor şi a II-urilor radiate din oficiu şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la faptul că aceste prevederi nu le-au fost aduse la cunoştinţă în mod direct, majoritatea dintre ei neavând acces la internet, mai ales dacă vorbim despre agricultori. CCI trage un semnal de alarmă aducând în atenţia autorităţilor impactul negativ major al acestei legi, pe de-o parte asupra mediului de afaceri afectat şi pe de alta asupra bugetului de stat şi bugetelor locale care colectau venituri din taxele şi impozitele plătite de entităţile care desfăşurau activităţi economice în acest sens”, a precizat Alina Groşanu, şef departament juridic Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov pentru bzb.ro.

Reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie îi sfătuiesc pe toţi cei cu întreprinderi individuale şi PFA-uri să verifice fie la Registrul Comerţului, fie la CCI dacă s-ar putea afla în această situaţie, deşi o mare parte dintre ei au fost deja anunţaţi de bănci – acolo unde există credite. „Deocamdată, soluţii la această situaţii nu prea există. O variantă ar fi înfiinţarea unui alt PFA sau Intreprindere individuală. Instituţia noastră invită pe toţi titularii entităţilor care au fost radiate şi care doresc să înfiinţeze noi entităţi să apeleze la serviciile Camerei, (…) unde se desfăşoară şi această activitate de pregătire a documentaţiei pentru înfiinţare, modificare, radiere societăţi, PFA-uri şi I.I.-uri”, a încheiat Alina Groşanu.

Conform ONRC în 23 ianuarie 2019 existau 23.702 de PFA-uri care nu s-au conformat unei limitări introduse în legislație acum aproape doi ani. Totodată, pe listă sunt și 9.643 de II-uri care ar fi trebuit să-și modifice obiectul de activitate tot până la acea dată.

blank

blank