Social, Stiri

Mihaela Geoană, despre sărăcie şi voluntariat

„Oamenii care acum cinci ani erau în clasa de mijloc sunt acum săraci”

 geoana mihaela

Preşedintele Crucea Roşie România, Mihaela Geoană, a vorbit despre felul în care se implică românii, dar şi statul, în ajutorarea semenilor lor.

Mihaela Geoană: „Am lansat un apel după inundaţiile din Serbia şi foarte mulţi români au donat, nu foarte mult, ci doi euro, trei euro, contează foarte mult să arătăm că suntem alături de ei, aşa cum şi ei au fost, de oricâte ori am avut noi inundaţii, Crucea Roşie ne-a sărit în ajutor.

(…) Fiecare poate reacţiona atunci când e pus într-o situaţie, chiar şi pentru a le da o lecţie celor care nu fac nimic, deşi sunt plătiţi să o facă. E important să facem ceva, să mişcăm ceva.

Crucea Roşie e auxiliară statului român în situaţii de urgenţă cum sunt inundaţiile, cutremurele şi alte situaţii. Avem depozite zonale, voluntari, responsabilităţi de îndeplinit în cazul unui dezastru. E una să fim pregătiţi pentru aceste situaţii -care nu se întâmplă în fiecare zi- şi cu totul altceva e ajutorul de zi de zi, pentru că sărăcia e din ce în ce mai pregnantă

Oamenii care nu erau săraci până acum 5 ani, care făceau parte din clasa de mijloc sunt acum, săraci, şi asta e cea mai mare problemă. Accesul la resurse e din ce în ce mai greoi, chiar şi pentru noi, Crucea Roşie. De aceea avem nevoie de cât mai mult ajutor din partea oamenilor, pentru că, fiind numeroşi, putem „mişca” lucruri”, spune Mihaela Geoană.

Preşedintele Crucea Roşie România a explicat: „Statul nostru e aşa cum este, unii fac eforturi mai mici, alţii mai mari ca să facă lucruri ok. Sunt politicieni care încearcă să facă treabă, alţii care nu…e un proces de maturizare.

Ar trebui o verificare a ceea ce se întâmplă cu aceste fonduri. E normal ca statul să încerce să perfecţioneze ceea ce face şi societatea civilă să intervină unde e nevoie, noi putem fi mult mai focusaţi şi mai eficienţi, uneori, pentru că suntem în legătură directă cu beneficiarii.

Nu doar o dată la patru ani, votând, schimbăm ceva. Fiecare dintre noi are un deputat şi un senator în Parlament. Câţi dintre noi scriem acelor oameni pentru a le spune ce ne deranjează? Ei ar trebui să fie inundaţi de scrisori. În SUA, aceste lucruri, această relaţie, funcţionează. E o democraţie matură acolo: parlamentarii aleşi sunt responsabili pentru cei care i-au votat.

E simplu: facem o scrisoare, strângem 1000 de semnături pe tema câinilor dintr-un parc al unui sector, de exemplu, şi mergem cu ea la cei care ne reprezintă, care sunt obligaţi să le ia în considerare”.

 

blank