Meteorologii au emis cod roşu de furtună și ploile torențiale pun stăpînire pe România! Jumătatea de est a țării este sub un cod galben de furtuni. Aversele vor fi însoţite de căderi de grindină. Specialiștii spun că este posibil să se formeze noi tornade, asemănătoare cu cea de săptămâna trecută din județul Călărași. În plus, vremea se răcește brusc: temperaturile scad chiar și cu 10 grade Celsius de la o zi la alta.

Județele Ialomița și Călărași au fost, luni seară, pentru o oră și jumătate, între 17:00 și 18:00 sub COD ROȘU de furtună.

Meteorologii au emis cod roşu de furtună şi anuntă risc de tornade

”Vântul a avut intensificări care au depășit 100 de km pe oră. În zona respectivă, există un aspect tornadic, un mezociclon destul de puternic”adeclarat meteorologii  de serviciu ANM 

Conform acesteia, luna mai e cea mai instabilă lună a primăverii. ”Ultima săptămâna a fost caracterizată de episoade cu instabilitate atmosferică specifică mijlocului de vară. Nu este de neîntâlnit, însă aceste episoade repetate nu au frecvență la sfârșit de lună aprilie și început de mai”, a mai declarat Gabriela Băncilă.

Codul roşu se anunţă doar atunci când sunt prognozate fenomene meteorologice „periculoase de intensitate foarte mare.

Cod Portocaliu de inundații în Bacău, Harghita și Covasna

În plus, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis luni seara o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pentru afluenţi ai Trotuşului din judeţele Bacău, Harghita şi Covasna, valabilă până marţi, la ora 2:00.

„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de inundaţie pe râurile mici din bazinele hidrografice: afluenţii Trotuşului aferenţi sectorului aval S.H. Ghimeş-Făget – amonte confluenţă cu râul Tazlău, judeţele Bacău, Harghita şi Covasna”, anunţă hidrologii.

Citeste si...
E cod roșu de epuizare termică! 4 lucruri ce vă pot salva viaţa pe caniculă

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Slănic – bazin superior şi mijlociu, Oituz – bazin superior şi mijlociu, precizează INHGA, conform Agerpres.

Cod portocaliu de inundaţii pentru judeţele Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău şi Vrancea

Hidrologii au emis luni seara o nouă avertizare Cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din judeţele Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău şi Vrancea, valabilă până marţi la ora 9:00.

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de inundaţie, pe râurile mici din bazinele hidrografice Bârlad – bazin aferent amonte S.H. Vaslui, Racova – bazin superior şi mijlociu, Tutova – bazin superior şi mijlociu, Zeletin – bazin superior şi mijlociu, Berheci – bazin aferent amonte confluenţă cu râul Zeletin, judeţele Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău şi Vrancea.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Berheci – bazin superior şi mijlociu, semnalează INHGA.