Social

Mesajele lui Arsenie Boca

Sute de credincioși vin în fiecare săptămână să își bucure sufletul și să își aline grijile în lăcașul în care a trăit ”sfântul Ardealului” – cum îl numesc cei care au avut prilejul să îl audă vorbind și să-i cunoască învățămintele. Toate sfaturile sale, toate învățămintele pe care le transmitea enoriașilor pot fi ”citite” și acum în pictura din biserica ”Sfântului Nicolae” din Drăgănescu. Părintele avea credința nestrămutată că omul smerit, care știe a se închina lui Dumnezeu, va birui întotdeauna grijile și bolile. El ne sfătuia să ne spovedim și să ne împărtășim mai des, să mergem la biserică și să ne închinăm pentru liniștea noastră sufletească. El însuși scria în autobiografia sa că a fost chemat pe lumea aceasta ”ca să propovăduiesc iubirea lui Dumnezeu şi sfinţirea oamenilor prin iubire”. Icoanele zugrăvite de părintele Arsenie Boca, de o frumusețe austeră, îndeamnă la simplitate și bucuria sufletului, dar ne transmit și un mesaj bine conturat despre pericolele care ne așteaptă în viitor. Printre imaginile care ilustrează Nașterea Domnului, Botezul în apa Iordanului, Crucificarea și multe alte momente de seamă din Biblie, părintele vizionar a inserat câteva picturi care, la prima vedere, nu par să aibă vreo legătură cu învățămintele creștine. El a pictat pe pereții bisericii ispitele omului modern, care s-a îndepărtat de Dumnezeu, navete spațiale, telefoane conectate la televizor (prefigurând apariția telefoanelor inteligente de azi), antene de satelit, dar și o imagine terifiantă a sfârșitului lumii. De cum intri în biserică, în partea stângă, te surprinde o pictură cu totul ieșită din comun care arată mulțimea de păcate și ispite pe care Diavolul le aruncă asupra lumii. Printre patimile și metehnele zugrăvite de părintele călugăr, se pare că este menționată și patima drogurilor, puțin cunoscută în acele vremuri, dar tot mai răspândită în rândul tinerilor de azi. O altă imagine deloc obișnuită pentru o biserică este portretul omului modern, înfățișat alături de naveta Discovery și antene de satelit. Unele voci susțin că pictura ar reprezenta un cuplu de extratereștrii, trimiși pe Pământ să schimbe lumea. Cu toate acestea, părintele a vrut să ilustreze o pildă mai veche din Biblie, folosind imagini familiare secolului XX, explică enoriașilor preotul paroh Lucian Răzvan Petcu. Este vorba de pilda celor chemați la cină în ceruri, alături de Dumnezeu, dar care refuză să meargă, așa cum omul modern uită să mai creadă și să se mai închine, cucerit de progresul științei și de avuțiile pe care le adună pe pământ.
 
Arsenie Boca
 
Părintele Arsenie Boca se temea că vor veni timpuri în care oamenii se vor îndepărta de Dumnezeu fără cale de întoarcere, iar atunci va începe sfârșitul lumii. Încă din 1945, după anii cumpliți de război, sfinția sa le spunea unor apropiați că Apocalipsa nu va veni la o dată anume, dar omenirea va pieri încet, sub povara greșelilor și păcatelor sale. Nu întâmplător, peste câțiva ani, avea să picteze cea mai frumoasă icoană a Învierii în biserica din Drăgănescu, încadrată în partea superioară, în fundal, de limbile de foc ale Iadului și ale nimicirii. Dacă vom înceta să mai credem în Învierea Domnului, lumea va pieri măcinată de războaie, foamete și boli, explică preotul Lucian Petcu mesajul pe care a vrut să îl transmită părintele Boca. Unii au văzut în această icoană o profeție despre căderea Turnurilor Gemene de la 11 septembrie, dar semnificația ei este mult mai profundă. O altă proorocire a părintelui este legată de orașul București.
”Vor veni vremuri foarte grele, dar toate sunt îngăduite de la Dumnezeu. Vor cădea şi cei aleşi. Îmi pare rău că sunteţi cei de pe urmă. Vă vor cerne. Vor pune impozite, taxe şi alte îngrădiri. Vă vor lua totul!”
El ar fi spus că, asupra Capitalei ”s-a ouat de două ori”, referindu-se la bombardamentele din timpul războaielor, dar va veni și al treilea cataclism care va nimici orașul. Iar, despre România spunea că va trece prin vremuri deosebit de grele, chiar dacă va scăpa de comunism. ”Vor veni vremuri foarte grele, dar toate sunt îngăduite de la Dumnezeu. Vor cădea şi cei aleşi. Îmi pare rău că sunteţi cei de pe urmă. Vă vor cerne. Vor pune impozite, taxe şi alte îngrădiri. Vă vor lua totul!”, ar fi spus părintele la Sinaia, acolo unde și-a trăit ultimele luni de viață, în iarna anului 1989. Trebuie știut că, în afara picturilor de la Drăgănescu, profețiile părintelui nu provin din scrierile sale, ci din relatările martorilor și a unor preoți și călugări care i-au fost alături până în ultimele clipe.Părintele Arsenie Boca a pătimit luni întregi în beciurile Securității, închis pentru curajul său de a răspândi cuvântului Domnului în vremurile în care comuniști dărâmau bisericile și închideau mănăstirile. Din 1942, de când a fost instituit duhovnic și stareț al Mănăstirii Brâncoveanu, s-a conturat aici o adevărată mișcare de redeșteptare religioasă a românilor. Mii de oameni din toată țara veneau să îi asculte sfatul și să redescopere puterea credinței. Sub diverse acuzații false, părintele Arsenie Boca a fost anchetat și torturat în mai multe rânduri, trimis în lagărele de muncă forțată de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, în anul 1951, și urmărit de Securitate până la sfârșitul vieții. Din 1959 a fost scos abuziv din monahism și i s-a interzis să mai slujească. Și-a găsit refugiu în biserica din Drăgănescu, pe malul Argeșului, pe care a pictat-o într-un stil inconfundabil între anii 1968 – 1988.
blank