O amânare a reformelor structurale din motive electorale va avea consecinţe negative pentru România, a atras atenţia guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Guvernul trebuie să se ocupe de creşterea locurilor de muncă şi a managementului performant în companiile de stat, îi mai transmite Isărescu lui Victor Ponta.

isarescu2014_87973500_64065600

In conferinta de presa de miercuri, Guvernatorul BNR nu s-a adresat ziaristilor prezenti in sala Mitita Constantinescu, nici economistilor sefi din bancile comerciale care au fost prezenti si cu atat mai putin boardului BNR, aflat in mare parte in sala. S-a adresat in mod subtil Guvernului, caruia i-a adresat cel putin patru mesaje, scrie Hotnews.ro.

„Incertitudinile dintr-un an electoral privind implementarea reformelor structurale conform calendarelor stabilite cu FMI si Comisia Europeana prezinta riscul de a creste inflatia. Romania a indeplinit in aceste luni si ultimul criteriu necesar din punct de vedere al criteriilor de la Maastricht”, a spus Isarescu.

O amanare a reformelor ar avea serioase consecinte nu doar asupra credibilitatii sau a inflatiei, ci ne-ar indeparta pe termen nedefinit de trecerea la moneda unica. „M-a intrebat cineva cand vom intra in zona euro. I-am spus ca atunci cand vom avea o autostrada care sa strabata Carpatii. Atunci vom intra!”, a mai spus guvernatorul BNR.

BNR si-a facut treaba, dar e nevoie de mult mai mult. Sa crestem numarul locurilor de munca, sa stimulam managementul performant (vezi esecul proiectului management privat la Stat), sa stimulam munca si inovatia. Stimularea muncii se poate face si prin canalul reducerii taxarii ei (scaderea CAS la angajator) si prin reformarea pietei muncii (despre care Guvernatorul a spus ca se observa o redresare lenta).

Citeste si...  Analistul Emil Hurezeanu crede ca Laura Codruta Kovesi a fost transformata intr-o tinta