Cancelarul german Angela Merkel a făcut apel vineri la o abordare realistă de către europeni a problemei refugiaţilor, într-o alocuţiune rostită la Assisi, în Italia, unde i-a înmânat regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei premiul „Lampa Păcii a Sfântului Francisc”, considerat „Nobelul” catolic al păcii, relatează dpa, potrivit agerpres.ro.

Merkel, care a primit acest premiu în 2018, dar a fost intens criticată pe plan intern pentru rolul său în criza migranţilor din 2015, a evocat vineri contribuţia majoră a Iordaniei la reglementarea problemei refugiaţilor, amintind că această ţară a primit pe teritoriul său nu doar un mare număr de refugiaţi palestinieni, ci şi peste 670.000 de sirieni, în ultimii ani.

Citeste si...
Rihanna întoarce pricirile, ca de obicei, ca un magnet

„Dacă facem o comparaţie cu dimensiunea Germaniei, ar însemna să acceptăm circa 5,7 milioane de oameni, iar în Italia, de pildă, peste 4 milioane”, a menţionat cancelarul german.

În fapt, Germania a acceptat puţin peste 1 milion de refugiaţi în perioada de vârf a crizei, 2015-2016. „Noi, europenii, am face bine să avem în vedere aceste dimensiuni”, a adăugat Merkel.

Premierul italian Giuseppe Conte a asistat şi el la ceremonia de la Assisi.

Între laureaţii din trecut ai premiului Lampa Păcii se numără Dalai Lama, Lech Walesa, Papa Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict al XVI-lea şi Papa Francisc.