Actualitate

Membri ai Academiei infractorilor romani au fost retinuti de DIICOT

Procurorii DIICOT au efectuat joi, 23 aprilie, 52 de percheziţii la o grupare specializata în furturi din magazine de lux din mai multe state. Gruparea era organizată după reguli militare, iar liderul este Adrian Botez, care a înfiintat Academia Infractorilor Români. Romania mai inregistreaza astfel o performanta nedorita si care arunca un o pata asupra sa in ochii intregii lumi: nu sunt multe tari care au ajuns sa puna in practica ideea infiintarii unei Academii de fromare a infractorilor. 
 
Membri ai Academiei infractorilor romani
 
În urma percheziţiilor de joi, au fost duse la audieri 22 de persoane. Vineri dimineata, procurorii au reţinut 14 persoane din Academia Infractorilor, iar alte 3 persoane au fost plasate sub control judiciar. Persoanele reţinute vor fi prezentate judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.
 
Reţeaua coordonată de Adrian Botez din penitenciar era formată din peste 100 de persoane. Valoarea furturilor depăşeşte 10 milioane de euro. Doar în cazul unei spargeri, anul trecut, la o bijuterie de lux din Marea Britanie s-au furat bunuri de 1,2 milioane de lire.
 
Activitatea infracţională era structurată pe mai multe etape, fiecare dintre membri avănd roluri bine stabilite. Astfel, odată stabilite ţintele, membrii grupului se organizau în aşa fel încât să poată avea acces în magazinele de bijuterii vizate, acestea fiind de obicei protejate prin două uşi securizate, astfel că la intrare se prezentau doi dintre membrii grupului, uneori deghizaţi în femei, pentru a-i determina pe proprietari să deschidă prima uşă de acces, magazinele respective fiind dotate în general cu două uşi de acces tocmai pentru a împiedica jafurile.
Ulterior, alţi membri ai grupării pătrundeau mascaţi, prin forţă, după care, prin utilizarea violenţelor şi sub ameninţare, spărgeau vitrinele, sustrăgînd ceasuri şi bijuterii, după care dispăreau pe rute diferite, abandonând la locul faptei uneltele folosite şi aruncând în locurile prestabilite sacii cu bunurile sustrase.
 
Pe tot parcursul derulării faptei, care de obicei nu dura mai mult de 60 de secunde, o altă persoană asigura paza perimetrului din exteriorul magazinului, pentru a putea asigura scăparea celor dinăuntru, în acest scop, având şi rolul de a împiedica închiderea şi blocarea uşilor de acces, fiind totodată pregătiţi să creeze diversiune, în sensul aruncării de sticle incendiare care să disperseze atenţia publică şi să facă posibilă scăparea celor implicaţi.
 
Ulterior comiterii infracţiunii, toţi executanţii părăseau locul faptei, bunurile fiind transferate liderului grupării, pentru valorificare.
blank