Politic, Stiri

Meleșcanu: SIE nu are nici cea mai mică implicare în lupta politică internă

Fostul șef al Serviciului de Informații Externe, Teodor Meleșcanu, a afirmat, miercuri seară, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că ”SIE nu are nici cea mai mică implicare în lupta politică internă” și că întotdeuna, ofițerii de mai mică importanță, invitați să discute cu președintele, Traian Băsescu, l-au informat și au primit, din partea sa, aprobarea participării la discuții.

melescanu_tmls__59047900

În ceea ce privește solicitarea șefului statului, privind confirmarea sau infirmarea prezenței ofițerilor acoperiți în cadru aparatului guvernamental, Teodor Meleșcanu a precizat că i-a fost trimisă în anul 2013. Totodată, Meleșcanu a precizat că au fost secretizați și foștii ofițeri acoperiți, în cadrul HG din 2013.

”A fost în jur de 2013. Ne-am întâlnit și la CSAT, a făcut și o vizită la SIE. Întotdeuna, discutia a fost cea pe care v- am zis-o. El a reprezentat o interpretare despre actele normative, eu am prezentat interpretarea SIE, elaborată de personalul juridic (…) Colaborarea noastră a fost, întotdeauna, aceeași, prin intermediul documentelor de informații, scrise. Da, într-o anumită perioadă, a hotătât să invite ofițeri de mai mică importanță să facă prezentări, în cazul în care avea nevoie. Întotdeuna m-au informat și le-am aprobat participarea”, a declarat Teodor Meleșcanu.

Întrebat de ce a existat o Hotărâre de Guvern, care să modifice/completeze o lege, Meleșcanu a explicat că acest fapt s-a datorat ”necesității de a adopta o HG, care să fie nesecretizată, pentru a putea fi opozabilă, în cazul unor procese pe care SIE le avea în justitie”.

”A fost o HG de aducere, la zi, a categoriilor de informații care sunt considerate secrete, și în cadrul SIE, și, în al doilea rând, a fost necesitatea de a adopta o HG care să fie nesecretizată, pentru a putea fi opozabilă, în cazul unor procese pe care le avea serviciul în justitie. A fost elaborată de departamentul juridic, cu avizul tutoror structurilor de securitate, din cadrul serviciului. A fost adoptată de către cei doi adjuncți, și asumată de către mine, în calitate de șef SIE”, a explicat Meleșcanu.

Întrebat ce părere are despre afirmația că ”ar exista prea mulți acoperiți ai patriei”, Meleșcanu a răspuns:

”Eu, ca fost șef al unui Serviciu de Informații Externe, vă informez că, în timpul mandatului meu, de doi ani și ceva, au fost făcuți trei ofițeri acoperiți, dacă asta vi se pare un număr prea mare. În doi ani și șapte luni. Nu pot să vorbesc de ce s-a întâmplat înainte, dar, dacă asta vi se pare un număr extraordinar, atunci înseamnă că mai mulți, dintre noi, avem o problema mai gravă de înțelegere, de data asta. Numărul celor care lucrează în serviciu nu pot să vi-l spun, dar, când ați zis 3.000, ați fost optimist”, i-a răspuns Teodor Meleșcanu, jurnalistului Rareș Bogdan.

Pe de altă parte, Meleșcanu a subliniat că SIE ”nu are nici cea mai mică implicare în lupta politică internă”.

”Nu pot să vorbesc pentru celelalte servicii, dar, SIE nu are nici cea mai mică implicare în lupta politică internă. Este un serviciu profesionist, fiind foarte puțini, nici nu au timp să se uite la televizor și nici nu îi interesează (…) Acesta este spiritul pe care l-am avut și eu și pe care l-am promovat (…) Noi trebuie să facem politica națională, nu de partide (…). Nu am recrutat niciun procuror, parlamentar ziarist, în perioada mandatului meu. Sigur, serviciile au un rol foarte importat: furnizează informații. Deciziile nu le iau serviciile. Cred că reformarea serviciilor a dus la o așezare a lor exact pe tiparul serviilor occidentale, pe care l-am și urmat în cadrul reformei, în care politica internă nu privește în niciun fel serviciul. În niciun fel nu e implicat”, a mai spus Teodor Meleșcanu.

blank