Zamfir: „Datorită lui Adrian Iovan suntem în viaţă”

Zamfir

Unul din supravieţuitorii accidentului aviatic din Apuseni, medicul Radu Zamfir, a făcut, marţi, primele declaraţii despre tragedia sfârşită cu moartea pilotului Adrian Iovan şi decesul studentei Aurelia Ion. Zamfir spune că el şi cei patru colegi au supravieţuit datorită pilotului Adrian Iovan.

Medicul Radu Zamfir a susţinut o scurtă conferinţă de presă la sediul Institutului Fundeni, deşi acesta se află încă în stare de şoc după gravul accident din Munţii Apuseni.

Doctorul a povestit că, după ce aeronava a intrat în ceaţă, a pierdut înălţime, a pierdut un motor şi apoi „ne-am recules”.

„Pe parcursul munţilor a survenit un val de ceaţă, avionul a pierdut un motor, am văzut copacii de aproape, apoi ne-am cules de la faţa locului. A durat ceva până să fim găsiţi. Am acordat ajutor cui era de acordat ajutor. Domnul Iovan era printre fiarele avionului, am încercat să-l descarcerez. Nu a avut timp să ne spună nimic, deoarece era mai preocupat să ţină manşalierul. Datorită lui suntem în viaţă.

Toată lume şi-a dat silinţa să facă ce a putut. Un pădurar ne-a găsit şi a anunţat şi pe alţii la rândul lui, apoi a anunţat şi SMURD. Am sunat la 112 şi am luat legătura cu cei care au răspuns. Am încercat să trimit coordonatele.

Am văzut copaci printre ceaţă, zona era anevoiasă. Se putea ajunge cu pasul. Eu am fost susţinut de cineva ca să merg. Aveam haine civile, geci pe care le purtăm afară, pe vremea asta. Până să ajungă echipele, am încercat să rescuscitez studenta. Nu părea conştientă. Cred că au avut toţi câte un moment de absenţă.

Eu m-am considerat mai puţin vătămat. Am folosit pături ca să-i acoperim pe ceilalţi. Ironia sorţii, aveam echipament de motociclist: geacă cu protecţie, ghete cu protecţie.

După ce am transmis coordonatele mi-e greu să vă spun, pentru mine a fost o jumătate de oră, deşi poate au fost şase ore.

Domnul Iovan era preocupat să ţină avionul să nu ne facem toţi praf! După prăbuşire mi-a cerut să-l scot, dar nu am putut. Probabil că a stat conştient 15-20 minute, nu pot să vă spun exact.

Am avut şi eu ameţeli, am crezut că o să leşin, dar nu s-a întâmplat”, sunt doar câteva dintre cuvintele spuse de doctorul Zamfir la întrebările presei.

Doctorul Radu Zamfir, care a suferit cele mai uşoare răni în accidentul aviatic din Munţii Apuseni, a fost externat din Spitalul Judeţean Cluj.

„Suntem foarte marcaţi de incidentul de luni, dar vrem să mulţumim tuturor echipelor de salvare şi oamenilor de bine care au coordonat acţiunea de salvare. Doctorul Radu Zamfir a demonstrat spirit de echipă şi a început imediat resuscitarea unei colege cu care era în avion”, a spus managerul Institutului Fundeni, într-o conferinţă de presă la care au participat profesorul Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Digestivă şi Transplant Hepatic, şi profesorul Radu Deac, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant.

În opinia celor prezenţi la conferinţă, cu siguranţă toţi supravieţuitorii vor avea nevoie de recuperare medicală şi suport psihologic.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, sunt conştiente şi au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă, ultimii doi răniţi fiind aduşi la UPU Cluj marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30.

 

 

Citeste si...  Oana Lis si-a socat fanii.