Actualitate, Featured

Medicii ne avertizează asupra faptului că și cele mai banale gesturi pot fi aducătoare de COVID

Medicii spun că e greu să ne gândim la toate acțiunile banale care înseamnă risc de infectare. De exemplu, Sars-Cov-2 nu este o infecție digestivă.

Medicii avertizeaza dacă mâncați la serviciu cu alti colegi, veți prelua ușor eventualele particule virale. Așadar încercați să mâncați singuri.

Masa în comun e la fel de periculoasă ca fumatul în grup, precizează expertul în microbiologie Veronica Lazăr.

Prof. univ. dr. Veronica Lazăr: „Mâncatul în comun se practică în comunitățile de tineri sau în familie sau în colegi, mâncatul de pe același platou. Plus distanța prea mică cu cei care iau masa”.

Risc mare de infectare cu Covid-19 în toaletele publice

Încă de la începutul pandemiei, specialiștii au constatat că materiile fecale pot conține Sars-Cov-2.

Universitatea Yangzhou în China a publicat vineri un studiu care arată faptul că, odată ce este trasă apa la toaletă, picături care pot conține virusuri se vor ridica până la 3 metri în aer.

„Fluxul zilnic de persoane într-o toaletă publică este uimitor de mare. Astfel, un caz confirmat poate provoca un număr masiv de infecții”, susțin experții chinezi.

Clorul din piscine sau apa sărată a mării inactivează virusul

Pe de altă parte, dacă vorbim de piscine ori mers la mare, în apă suntem în siguranță. Clorul din piscina ori apa sărată inactivează virusul. Deasupra apei este însă periculos.

Conf. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Dacă cineva tușește în apă, e la mintea cocoșului – nu poate să tușească cu nasul și capul în apă, el tușește deasupra apei, oricum vor rămâne acolo aerosolii și secrețiile care ne pot infecta. Orice curent de aer va deplasa acești aerosoli în care particulele virale sunt încă infecțioase spre un alt individ și atunci creste riscul!”

În apă, singura măsură de protecție rămâne distanța de 2 metri.

 

blank