Medicii de specialitate spun că fumătorii pot fi afectați foarte grav de COVID
Actualitate, Featured

Medicii de specialitate spun că fumătorii pot fi afectați foarte grav de COVID

Medicii de specialitate spun că fumătorii se pot ifecta foarte repede și foarte grav cu coronavirus. Aceștea mai invocă că oameni întorși din concediu, școli redeschise și alegeri, managementul din domeniul sanitar lasă de dorit, spune chiar ministrul Sănătății. Iar numărul îmbolnăvirilor nu scade.

Medici de specialitate spun că și vineri au fost anunțate peste 1300 de noi cazuri, în timp ce 485 de români sunt în stare gravă la terapie intensivă. Medicii atrag atenția că mulți dintre cei cu forma severe de Covid-19 sunt fumători.

Medicii de specialitate spun că fumătorii pot se pot infecta mai repede cu COVID

La 6 luni de la începutul pandemiei, Ministrul Sănătăţii spune că sistemul sanitar are trei probleme majore.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: “Avem o lege a reformei sanitare, care din 2006 are peste 1500 de amendamente, încât nu mai recunoaştem forma iniţial. Avem un management – evaluat de mine- care lăsa de dorit, avem DSP-uri care trebuie readaptate.”

Raed Arafat: “Trebuie să ne gândim la creşterea unui număr de medici care să aibă pregătire în terapie intensivă, nu numai în anestezie terapie intensivă. Adică să iei internişti, cardiologi, medici de urgenţă şi să-I dau competente de terapie intensive.”

În ultimele 24 de ore, au fost confirmate 1339 de noi cazuri de Covid-19. 485 de oameni sunt la terapie intensivă. Mulţi dintre cei internaţi sunt fumători iar medicii spun că sunt predispuşi la forme grave ale bolii.

Dr. Monica Marc, medic pneumolog Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: “Dă o bronhoconstricţie la pacient. Practic, plămânul îşi pierde mijloacele de apărare.”

Ştefan Danci a stat două săptămâni în comă. A fumat 25 de ani.

Ştefan Danci, pacient vindecat: “Nu mai aveam şanse de viaţă, dar să mă văd mergând. Am fost în perioada aia de nu ştiu dacă aveam 30% din capacitatea plămânilor.”

În cazul infecţiei, părţile sistemului imunitar care reacţionează primele se numesc macrofage. Fumătorii care locuiesc în oraşe foarte poluate şi cei care au în case sobe cu lemne îşi măresc numărul acestor celule imunitare de 10 ori.

Dar „macrofagul devine inactiv şi e prima celulă care intervine în apărarea plămânului. Este, practic, ineficientă,” a explicat dr. Beatrice Mahler.

Medicii susţin că e vital pentru pacienţii recuperaţi după COVID-19 să renunţe la fumat.

Dr. Monica Marc: “Pacienţii cu afectare moderat-severă pulmonară rămân cu nişte leziuni fibrotice, care nu se şterg de pe o zi pe alta”.

Fibroză înseamnă că în plămân sunt multe cicatrici.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: “Un fumător care a avut Covid poate lua oricând medicamente pentru a renunţa la fumat.”

Medicamentele se dau gratuit prin programul Ministerului Sănătăţii „Stop fumat”.


blank