Social

Medicii de familie, sacrificați de guvern

Medicii de familie, prima linie în relația cu pacienții și singura categorie profesională medicală care a ieșit în stradă pentru a cere soluții la criza în care se află, nu sunt cuprinși în Legea Salarizării și, deci, nu primesc niciun leu în plus. În schimb, medicii de familie sunt afectați de efectele „revoluției fiscale”.

Discuțiile care se poartă în aceste zile în legătură cu salariile medicilor pot lăsa impresia că, de la 1 martie, toți vor avea venituri la nivel european și pacientul român va beneficia de servicii pe măsură.

Medicii de familie sunt, însă, uitați de guvernanți.

„Noi nu suntem salariați, această lege ne exclude complet din orice fel de calcul legat de creșterea finanțării și nu ține cont de faptul că medicii de familie, ca și medicii de ambulator, sunt privați, ei nu sunt salariați, nu sunt bugetari, sunt plătiți de Casa de Asigurări pe valori de puncte și măririle despre care se face vorbire nu ne ating absolut deloc.

Mai mult decât atât, noi fiind majoritatea-peste 95%-organizați sub formă de PFA, vom fi puternic loviți de modificările Codului Fiscal”, a declarat pentru Sandra Alexiu, vicepreședintele Societății Naționale a Medicilor de Familie.

Doctorul atrage atenția că la acest moment medicii de familie sunt „cvasi-falimentari” și, dacă vor fi făcute și alte modificări fiscale în legătură cu PFA-urile, așa cum a lăsat să se înțeleagă ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, la sfârșitul săptămânii trecute, „putem să ne închidem cabinetele și să plecăm, pentru că nu mai avem ce face. Să vedem cu cine o să se mai facă sănătate publică în țara asta”.

Vicepresedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie spune ca in ultimii 4 ani au avut loc discutii cu guvernantii, insa fara niciun rezultat, potrivit Ziare.com.

blank