Simți slăbiciune în brațe atunci când vrei să ridici un obiect sau ai acea senzație de furnicături și de amorțeală la nivelul picioarelor? Dacă răspunsul e ”da”, investighează coloana vertebrală, pentru că e posibil să suferi de hernie de disc, susține dr. Iulia Belc, citată de evz.ro.
În funcție de zona vertebrală în care se instalează și de rădăcinile nervoase pe care le afectează – lombară, cervicală sau toracică – hernia de disc poate produce diferite simptome, inclusiv durere radiantă.
Hernia de coloană lombară
Durerea iradiată în lungul coapsei și gambei, cunoscută și sub denumirea de sciatică, este cel mai frecvent simptom asociat cu o hernie de disc la nivelul coloanei vertebrale lombare. Aproximativ 90% din discurile herniate se află la nivelele L4-L5 și L5-S1, provocând durere radiantă, în jos, pe nervul sciatic.
Iată simptomele unui disc herniat în aceste locuri:
– O hernie de disc la segmentul lombar 4 și 5 (L4-L5) cauzează de obicei presiune nervoasă pe rădăcina L5. În plus, față de durerea sciatică, acest tip de hernie de disc poate duce la slăbiciune la ridicarea pe călcâi, la baterea tactului sau la dificultate la ridicarea degetelor piciorului, de aceea i se mai spune și ”picior căzut”. Amorțeală și durere pot fi resimțite, de asemenea, pe fața laterală a gambei , fața dorsală a piciorului și lanivelul degetului mare.
– O hernie de disc la segmentul lombar 5 și la segmentul sacral 1 (L5-S1) cauzează, de obicei, presiune nervoasă pe rădăcina S1. În plus față de sciatică, acest tip de hernie de disc poate duce la slăbiciune atunci când ne ridicăm pe vârfuri. Și în aces caz apar amorțeli la nivelul feței posterioare a gambei și pe talpă, la degetul mic, iar durerea poate radia în jos, în talpa piciorului și exteriorul piciorului.
– O hernie de disc la nivelul coloanei cervicale este mai puțin frecventă decât o hernie de disc lombară, deoarece există mai puțin material de disc și în mod substanțial mai puțină forță care apasă asupra ei. Durerea și alte simptome ale acestei hernii de disc diferă în funcție de nivelul la care se instalează, explică dr. Iulia Belc.
– O hernie de disc la segmentul cervical 4 și 5 (C4-C5) cauzează presiune la nivelul rădăcinii nervului C5. Pacienții pot simți slăbiciune în mușchiul deltoid, aflat în partea superioară a brațului, amorțeală, senzație de furnicături sau dureri de umăr.
– O hernie de disc la segmentul cervical 5 și 6 (C5-C6) afectează rădăcina nervului C6. Acest nivel este cel mai frecvent afectat în cazurile de hernie de disc cervical. Simptomele pot consta în slăbiciune apărută la nivelul bicepșilor (mușchii în partea din față a brațelor superioare), cât și la mușchii extensori de la încheietura mâinii. Durerea, amorțeala și furnicăturile pot radia spre degetul mare al mâinii.
– O hernie de disc la segmentul cervical 6 și 7 (C6-C7) pune presiune pe rădăcina nervoasă C7. Destul de frecvent întâlnită, aceasta poate provoca slăbiciune în tricepși (mușchii aflați în partea din spate a brațului, care se extind spre antebraț) și în mușchii extensori ai degetelor. Senzația de amorțeală și furnicăturile, însoțite chiar și de dure pot radia în jos, până în degetul mijlociu.
– O hernie de disc la segmentul cervical 7 și segmentul toracic 1 (C7-T1) afectează nervul asociat vertebrei C8 și poate duce la slăbiciune la prinderea unui obiect cu mâna, la amorțeală, durere, și furnicături care radiază în jos, pe partea laterală a brațului, până la degetul mic al mâinii.

Citeste si...
Gheorghe Flutur trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut