Actualitate, Medical

Maternitatea Polizu din Capitală şi Maternitatea Dominic Stanca, din Cluj-Napoca, vor deveni centre în care părinţii pot avea grijă de copiii lor născuţi prematur

Maternitatea Polizu din Bucureşti şi Maternitatea Dominic Stanca, din Cluj-Napoca, vor fi transformate – într-un proces ce se va derula pe parcursul a 2 ani – în Family and Infant Neurodevelopmental Care, centre în care nu numai că este permisă prezenţa părinţilor în terapie, dar aceştia sunt învăţaţi să aibă grijă de puiul lor prematur sau îndelung spitalizat, evident după ce acesta este stabilizat.

Bebeluşii prematuri, cei bolnavi şi cei abandonaţi sunt trataţi corespunzător din punct de vedere medical, însă este neglijată latura umană. Ei sunt doar pacienţi, iar părinţii doar vizitatori. “Prin acest proiect ne dorim să venim în sprijinul copiilor şi al părinţilor. La naştere, şi copilul şi mama sunt într-un moment de maximă vulnerabilitate şi au nevoie unul de celălalt. Experienţa ţărilor care au aplicat acest concept ne-a demonstrat că direcţia de a schimba neonatologiile în Family Center Care are un impact important la nivelul dezvoltării neurologice a copilului, a prevenirii dizabilităţilor, a ataşamentului mamă-copil”, spune Corina Croitoru, preşedintele Asociaţiei Unu şi Unu, iniţiatoarea proiectului şi cea care îşi doreşte ca în 5-10 ani în toate neonatologiile din România să existe acest tip de centre în care părinţii să poată avea grijă de copiii lor, imediat după naştere.

În cadrul proiectului, intitulat sugestiv ”Pui de om în terapie”, neonatologiile din România vor fi transformate în centre de îngrijire “Family and Infant Neurodevelopmental Care”, centre în care părinţii pot avea grijă de copiii lor născuţi prematur.

“Pui de om în terapie” oferă bebeluşului bolnav şansa de a fi îngrijit de familie, ca orice nou-născut, respectându-i-se unul din drepturile fundamentale, acela de a nu fi separat de părinţii săi (Convenţia Naţiunilor Unite, Drepturile copilului, 1989).

Astfel, părinţii nu numai că vor fi acceptaţi în secţiile de terapie intensivă, dar vor practica Kangoroo care, vor asigura îngrijirea primară a copiilor, vor monitoriza copilul, îl vor hrăni şi îmbăia, îl vor alina ţinîndu-l în braţe în timpul procedurilor dureroase. Toate acestea, evident, după ce copilul este stabilizat şi respectând fluxul normal al bebeluşului, somn-activitate, prin asigurarea liniştii şi a întunericului corespunzătoare unei recuperări medicale optime.

Nenumărate studii realizate în Europa şi în SUA au demonstrat că transformarea neonatologiilor în centre de îngrijire Family and Infant Neurodevelopmental Care are multiple beneficii:

• se reduce numărul zilelor de spitalizare, deci implicit scade şi bugetul alocat îngrijirii unui copil prematur sau îndelung spitalizat
•  dezvoltarea neurologică a acestora este mult mai bună, deci scade numărul copiilor care rămân cu dizabilităţi psihice sau motorii
• cresc şansele copilului de a avea o viaţă mai sănătoasă
• se diminuează problemele de ataşament şi se reduc traumele separării dintre mamă şi copil.

În ceea ce priveşte derularea proiectului, cadrele medicale vor fi instruite de o echipă de specialişti ai Fundaţiei Bliss (UK),  care au dezvoltat un sistem de educaţie şi transformare a neonatologiilor în Family and Infant Neurodevelopmental Care, condusă de Inga Warren, Senior Trainer NIDCAP, UK NIDCAP Centre at University College London Hospitals, Co-director al programului educaţional Family and Infant Neurodevelopmental.

Proiectul se va implementa în 2 spitale, o neonatologie gradul III şi una gradul II. În gradul III se îngrijesc anual aproximativ 400 de bebeluşi bolnavi (prematuri, copii cu malformaţii, boli genetice, dismaturi, etc), iar în gradul II, 200 de copii, deci un total de aproximativ 600 de beneficiari direcţi. Cei care beneficiază indirect sunt familiile copiilor bolnavi sau viitoarele familii ale bebeluşilor abandonaţi, aproximativ 1208 părinţi şi un estimat de 300 fraţi.

blank