Featured, International

Mărturisirile unui fost agent KGB. Se ascunde într-un orăşel britanic, trăieşte din ajutor social şi se teme că va fi eliminat de Putin

Un fost agent dublu KGB se ascunde în comitatul britanic feeric Northumberland, de teamă că ar putea fi ucis de asasinii trimişi de Vladimir Putin. „Aş putea fi următorul”, a declarat Viktor Makarov.

Viktor Makarov, în vârstă de 63 de ani, s-a ascuns în ultimii 26 de ani în diverse case conspirative şi crede că se află într-un loc sigur, cel puţin pentru moment.

Makarov, care a vorbit cu presa la 17 zile de la atacul neurotoxic asupra unui fost agent rus în Salisbury, a trădat Rusia prin furnizarea de informaţii cruciale către Marea Britanie, în timpul Războiului Rece, scrie Daily Mail.

El a avertizat că Rusia reprezintă o ameninţare mai mare decât extremismul islamic şi a sfătuit-o pe Theresa May, premierul Marii Britanii, să ia acţiuni dure împotriva lui Putin, pentru a asigura siguranţa naţională.

„Cazul Salisbury a fost terifiant. Când am auzit, mi-am dat seama că aceşti oameni sunt foarte periculoşi, deoarece au făcut-o în câmp deschis, nu şi-au ascuns urmele.

Este cu atât mai sinistru. Putin arată că nu poate fi oprit. Lucrurile escaladează foarte rapid, Rusia este tot mai agresivă. Aceşti oameni sunt capabili de orice, nu trebuie să-i subestimaţi.

Mă simt în siguranţă aici, în Haltwhistle (un oraş din comitatul Northumberland), este imposibil să întreprinzi o acţiune ca în Salisbury, pentru că ei nu au această comunitate.

Ar putea să mă urmărească, dar oamenii de aici nu le-ar permite asta. Mă simt protejat de această comunitate, nu de guvern”, a spus Makarov.

blank

foto: captură youtube.com

Makarov. Trădător. Dezertor. Se visează „poliţist”, dar este prea bătrân. „Ştiu să prind alţi spioni, să-i interoghez”

Makarov a intrat în KGB la vârsta de 20 de ani. El a fost timp de 13 ani agent dublu şi, în timpul Războiului Rece, a furnizat, către serviciile MI5 şi MI6,  informaţii despre încercările spionilor ruşi de a sparge codurile secrete britanice.

Makarov a fost prins de alţi spioni, ajungând în arest. După eliberarea sa, în 1992, Makarov a fugit în Marea Britanie. Acesta este considerat unul dintre cei mai influenţi şi curajoşi agenţi dubli şi se află pe o listă cu şase spioni ruşi proeminenţi care se ascund în Marea Britanie.

Mai mult, Makarov a primit un salariu de 65.000 lire sterline de la guvernul britanic, pentru serviciile sale. După sosirea sa în Haltwhistle, Makarov a fost deconspirat.

În prezent, fostul spion insistă că se simte în siguranţă şi se bucură de peisajele pitoreşti din jur. „Este un loc foarte frumos”, a spus acesta.

„Putin, un personaj de temut. Nu l-au luat foarte în serios”

În urmă cu două săptămâni, ex-spionul rus Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani şi fiica lui Iulia, de 33 de ani, au fost otrăviţi şi se află în stare critică. Chiar dacă este îngrozit de gravitatea atacului neurotoxic, Makarov nu se arată surprins şi acest lucru îi confirmă „ceea ce ştia despre Vladimir Putin”.

„Putin vrea să fie un personaj de temut şi Marea Britanie ar trebui să-i răspundă cu aceeaşi monedă. După părerea mea, nu l-au luat foarte în serios. Occidentul a încercat mereu să-l abordeze. Acum nu mai există altă soluţie, decât o baricadă împotriva lui Putin. Aceasta este o demonstraţie pentru Vest, vrea să arate cât de departe poate ajunge. Putin este mai periculos decât teroriştii islamici. Extremismul islamic este un inamic. Dar Rusia este mult mai puternică”, a declarat Makarov.

Makarov a mai spus că guvernul britanic trebuie să asigure siguranţa foştilor spioni. „Skripal a fost ales pentru că toţi ceilalţi se ascund. Serviciile secrete nu au crezut că este o ţintă, că poate fi găsit”.

„Trebuie să îi verifice pe toţi, să vadă dacă pot deveni ţinte. Este un mesaj pentru dezertori, trebuie să fie verificaţi”.

„Nu îmi lipseşte Rusia. Îmi lipseşte peisajul rus, dar de aceea am ales nord-estul Angliei”, a mărturisit fostul agent dublu. Incapabil să mai obţină un job, din cauza trecutului său, Makarov trăieşte acum din ajutor social.

Fostul spion a stat opt zile în greva foamei, în faţa Casei Comunelor, protestând referitor la lipsa protecţiei fizice şi financiare. El a spus că ar putea lucra, devenind util societăţii. „Nu am multe calificări”, a spus fostul agent KGB. „Pot să prind spioni, să-i interoghez, dar nu se mai cer asemenea lucruri. Aş fi putut deveni poliţist”.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3va4VaQXi-w]

blank