Putem considera bordul mașinii ca fiind una dintre cele mai facile metode de comunicare între mașină și șofer. De aceea, este recomandat ca, atunci când pornim motorul, să acordăm un minut pentru a ne uita pe bordul mașinii. Astfel putem observa înainte de a porni la drum dacă este vreo problemă semnalată prin vreun martor aprins. Află care martori indică probleme grave și urgent de rezolvat și care se aprind doar ca indicatori.

Clasificarea martorilor

Chiar dacă martorii din bord diferă de la mașină la mașină și în funcție de producător, există câteva reguli generale nescrise urmate de toți producătorii de mașini. În principal, culorile martorilor rămân aceleași la majoritatea mașinilor.

 1. Culoarea verde sau albastră are rol informativ, nu indică nicio problemă.

 2. Culoarea galbenă atenționează faptul că o anumită componentă trebuie schimbată sau că mașina are nevoie de o reparație minoră.

 3. Culoarea roșie a martorilor din bord indică o reală problemă urgentă și gravă, care trebuie remediată imediat.

La nivel procentual însă, numai 10% din toți martorii semnalează cu adevărat probleme grave ce necesită o rezolvare urgentă pentru a nu fi pusă în pericol siguranța pasagerilor.

Martorii de culoare verde

Indicatorii de lumini precum faza scurtă, luminile de întâlnire sau de poziție, precum și direcția în care semnalizezi se vor aprinde pe bord și vor avea culoarea verde.

 • Indicatorul de faza lungă se aprinde pe bord de cele mai multe ori având o culoare albastră, fiind o lumină pe care să o folosești în cazuri speciale. De aceea și pe bord are o altă culoare, întocmai pentru a ieși în evidență și pentru a nu o uita aprinsă atunci când circuli cu mașina.

Tot de culoare verde vor fi și martorii care arată că este pornită opțiunea de Cruise Control sau cea de volan blocat. În cazul mașinilor automate, printr-un martor de bord de culoare verde va fi înștiințat șoferul că trebuie să apese pedala de frână pentru a proni motorul.

Martorii de culoare galbenă

 • Check engine de culoare galbenă indică o problemă generală la motor. Cauzele pot fi multiple, de la bujii la capacul de la combustibil, de aceea este recomandată o vizită în service pentru identificarea problemei.

 • Dacă s-a aprins martorul pentru ABS trebuie să mergi la service cât de repede poți. Dacă ABS-ul nu mai funcționează cum trebuie, în cazul unei frâne bruște poți pierde controlul mașinii.

 • În cazul în care apare martorul de servodirecție, șansele ca aceasta să nu mai funcționeze corespunzător sunt destul de mari.

 • Presiunea din anvelope este indicată ca fiind mai scăzută decât ar trebui printr-un martor de culoare galbenă.

 • Dacă nuanța martorului sistemului de iluminat este galbenă, în acest caz indică faptul că unul din becurile sistemului de iluminat este ars.

 • Martorul plăcuțelor de frână se aprinde dacă acestea sunt uzate sau dacă nu sunt de calitate.

În cele mai multe cazuri, atunci când vezi în bord un martor luminos de culoare galbenă trebuie să mergi cu mașina la service pentru a remedia problema. În caz contrar, chiar dacă nu este o problemă gravă, aceasta poate afecta în timp alte componente ale mașinii, ce pot duce la defecțiuni mai serioase. Unele piese vor necesita să fie schimbate. În acest caz, poți opta să achiziționezi piese din dezmembrări auto în București, de la târgurile auto sau din online, de pe magazine de profil precum dezmembrarisipieseauto.ro.

Martorii de culoare roșie

 • Martorul sistemului de frânare poate transmite că există o problemă la pedala de frână sau că uleiul are un nivel scăzut.

 • Martorul de baterie se aprinde în momentul în care ai pornit motorul. Dacă acesta nu dispare însă, există o problemă ce trebuie remediată.

 • Capota, portbagajul sau una din portiere deschise sunt semnalate cu această culoare deoarece pot fi puse în pericol viețile omenești dacă acestea nu sunt închise corespunzător.

 • Martorul de airbag este de asemenea roșu deoarece în cazul în care acesta are o problemă și nu se activează în cazul unui accident poate fi extrem de grav. Totodată, și dacă se activează fără ca mașina să fi avut un impact poate fi la fel de periculos.

 • Martorul de ulei poate indica o temperatură prea ridicată, nivelul scăzut sau presiunea prea mică, probleme ce pot afecta grav mașina.

Pe tabloul de bord al mașinilor performante apar din ce în ce mai mulți martori, iar dacă pe vremuri mașinile aveau doi-trei martori, acum sunt de ordinul zecilor. Aceasta ar putea fi una din cauzele pentru care doar 2% dintre șoferi știu ce semnifică martorii din bordul mașinii pe care o conduc. Acum însă, odată explicată semnificația lor și clasificarea acestora pe culori, îți va fi mult mai ușor să descifrezi semnalele pe care ți le transmite mașina ta.

Citeste si...
Cum poți să fii în formă dimineaţa, la prânz și seara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.