International, Stiri

Marile oraşe de lângă oceane sunt în pericol! Nu le mai pot salva decât digurile

Marile oraşe de lângă oceane sunt în pericol! Nu le mai pot salva decât digurile

inundatiiScenariul de domeniul filmelor SF sperie administraţiile celor mai mari oraşe ale lumii aflate la malul oceanelor, de la Tokyo şi Hong Kong până în Sydney, Rio de Janeiro şi New York.

Temerile sunt cauzate de teorie încălzirii globale, care a ajuns să le dea mari bătăi de cap politicienilor şi oamenilor de ştiinţă. Creşterea nivelului oceanelor implică mari riscuri pentru planetă şi cheltuieli uriaşe ale ţărilor ameninţate de o asemenea situaţie neplăcută.

În SUA, zone întinse din Florida ar putea fi sub apă în următorii zeci de ani, iar autorităţile din oraşul New York cred că vor avea nevoie de 20 de miliarde de dolari pentru a rezolva situaţia inundaţiilor, scrie Fox News. Chiar primarul Michael Bloomberg a propus construirea unui baraj care să protejeze oraşul de inundaţii.

Sunt oameni de ştiinţă care sunt de părere că Pământul nu ar avea asemenea probleme în viitor. Însă revista „Nature Geosciences” a publicat recent un articol în care cercetătorii estimează că nivelul apei pe glob ar urma să crească cu 2,1 metri în următorii 100 de ani. Din cauza unei asemenea estimări, tot mai multe voci din domeniu susţin necesitatea adoptării unor măsuri urgente în această privinţă.

De asemenea, vremea tot mai capricioasă ne poate pune mari probleme în viitor. Un argument împotriva acestor îngrijorări îl reprezintă creşterea nivelului apei la scara globală în trecut.

Nivelul a început să crească începând cu anul 1800, la sfârşitul unei mici ere glaciare, spune expertul William Happer, profesor la universitatea Princeton. Statisticile din trecut sunt astfel luate ca argument pentru viitor.

Un specialist NASA, Josh Willis, de la Jet Propulsion Laboratory, suţine că apele oceanelor ar putea creşte între 91 cm şi 1,21 m în următorii 100 de ani. Totuşi, el ţine să precizeze că o creştere de 2,1 metri nu este exclusă.

Un alt specialist, Robert J. Nicholls, de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, susţine că nivelul apei va creşte în mod accelerat în viitor, însă nu putem şti cu precizie la ce nivel se va situa creşterea.

blank