Actualitate, Stiri, Ultima Ora

MARIAN Vanghelie, audiat la DNA

Vanghelie este audiat ca martor. Acesta  a acuzat conducerea PSD în legătură cu împiedicarea votului din diaspora. Acuzațiile au fost făcute după ce Vanghelie a fost exclus din PSD. Marian Vanghelie a spus că Ponta și Dragnea au împiedicat deschiderea de noi secții de vot.

marian_vanghelie_2_02105300

Marian Vanghelie a spus, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că nu ştie în ce dosar a fost citat să dea declaraţii, urmând să afle mai multe informaţii după discuţiile cu procurorii.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Marian Vanghelie a fost citat în calitate de martor, în dosarul privind organizarea, în secţiile de votare din străinătate, a alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014.

Direcţia Naţională Anticorupţie face cercetări cu privire la faptă, şi în acest stadiu al anchetei, strânge probe în dosarul privind problemele la votul din diaspora.

Dosarul privind probleme la votul din diaspora, la alegerile prezidenţiale, a fost constituit iniţial pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), prin conexarea a şase dosare penale care au vizat plângeri legate de modul de desfăşurare a scrutinului. Faptele sesizate în plângeri sunt abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut, în 2 decembrie 2014, dosarul de la PICCJ, întrucât DNA avea în lucru un alt dosar care vizează aceleaşi fapte.

În 8 decembrie, Autoritatea Electorală a transmis mai multe documente solicitate de DNA, între acestea numărându-se corespondenţa intra şi interinstituţională privind votul din diaspora.

La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record, însă în mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean. Înlocuitorul lui, Teodor Meleşcanu, a făcut apel, înaintea turului al doilea, ca românii din diaspora să vină la vot devreme, el menţionând că dacă declaraţiile pe propria răspundere sunt completate din timp şi dacă cei şapte membri ai secţiei sunt prezenţi, numărul celor care vor vota se va dubla.

blank