Actualitate

Marea problemă a României! Emil Constantinescu rupe tăcerea

Emil Constantinescu, fostul președinte al României crede că în România există o profundă criză morală.

„În ciuda faptului că nu avem o criză politică, nu avem o criză de securitate naţională, avem o profundă criză morală. (…) La acest lucru trebuie să ne gândim şi noi, şi fraţii noştri din Basarabia. Pentru că nu poţi să lupţi pentru un ideal înalt, fiind tu corupt sau compromiţându-te pe tine. Pentru că atunci se întâmplă ceva şi mai grav, compromiţi şi idealurile pentru care declari că lupţi”, a spus Emil Constantinescu, la sesiunea solemnă „Aniversarea a 98 de ani de la revenirea Basarabiei la Patria mamă, România”, organizată în Aula Bibliotecii Academiei Române.

Conform lui Emil Constantinescu, Basarabia reprezintă un simbol, ”pentru că păstrarea limbii române şi a identităţii româneşti aici este un miracol”. „De ce Basarabia este un simbol? Pentru că păstrarea limbii române şi a identităţii româneşti în Basarabia este un miracol. (…) Nicăieri nu a existat o asemenea presiune de deznaţionalizare şi de distrugere ca în Basarabia”, a spus Constantinescu.

Potrivit spuselor lui Emil Constantinescu, Basarabia a reuşit să îşi păstreze identitatea datorită ţăranilor care au rămas în sate. „Demnitatea naţională este lucrul cel mai important pe care îl poate câştiga o naţiune. (…) Ea nu este un cadou nici din partea marilor puteri, nici din partea şefului statului, a Guvernului. Demnitatea naţională este suma demnităţilor individuale”, a explicat acesta.

„Eu nu sunt omul conspiraţiilor, dar există pe undeva o tendinţă, care, sub umbrela acestei globalizări, încearcă să surpe elementele pozitive care pot să susţină identitatea naţională. (…) Asistăm la o campanie de subminare a valorilor româneşti şi de promovare a unui internaţionalism, a unei globalizări, care ar trebui să se rezume numai la spaţiul economic şi politic poate, dar nu la tradiţii, la istorie, la religie ş.a.m.d. (…) De aceea unirea aceasta a Basarabiei trebuie să fie pentru noi un simbol. (…) Mă gândesc şi la Bucovina, nordul Bucovinei, la Ţinutul Herţei”, a adăugat acesta.

blank