Guvernul britanic a informat vineri că francezilor nu le-a fost acordată nicio exceptare de la carantină pe care intenţionează să o impună călătorilor sosind din străinătate în cadrul pandemiei de COVID-19, un anunţ ce apare ca o revenire asupra propriilor afirmaţii.

Premierul britanic, Boris Johnson, a anunțat duminică relaxarea graduală a măsurilor de izolare și a făcut cunoscută intenţia sa de introduce în curând „o perioadă de carantină pentru persoanele care vin în această ţară cu avionul”, notează AFP.

Purtătorul de cuvânt al premierului britanic a clarificat faptul că nu a fost convenită o exceptare cu Franţa și că se va lucra cu Franța asupra acestei probleme în săptămânile următoare
Într-un comunicat comun, Londra şi Parisul au subliniat imediat, după o discuţie telefonică între Boris Johnson şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, că această posibilă carantină de 14 zile nu va fi aplicată „în stadiul actual călătorilor venind din Franţa”.

„Cuvintele cheie din această frază sunt ‘în stadiul actual’”, a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al premierului britanic, în faţa criticilor legate de relevanţa şi fezabilitatea unei astfel de excepţii.

Citeste si...
Peste 600.000 de români vor să fie rezidenți în Anglia

„Nu a fost convenită o exceptare cu Franţa. Ceea ce am spus este Nu a fost convenită o exceptare cu Franţa. Ceea ce am spus este vom lucra cu francezii asupra acestei probleme în săptămânile următoare a adăugat el.

„Va fi înfiinţat un grup de lucru între cele două guverne pentru a asigura această consultare în următoarele săptămâni şi cooperarea în cauză este deosebit de necesară pentru gestionarea frontierei noastre comune”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Ministrul de Interne a confirmat că francezilor nu li se va aplica măsura carantinei
Solicitat de AFP, Ministerul de Interne de la Londra a informat că francezii sunt exceptaţi „în stadiul actual”, dar că „detaliile carantinei vor fi precizate odată cu introducerea măsurilor”.

Franţa şi Regatul Unit sunt legate, printre altele de trenurile de mare viteză Eurostar care trec pe sub Canalul Mânecii.

Cotidianul Financial Times a afirmat vineri că guvernul britanic a renunţat la ideea de a acorda o exceptare totală francezilor. Numai muncitorii-cheie nu vor fi vizaţi de carantină, cum sunt, de exemplu, şoferii ca tiruri