Marea Britanie da asigurari ca Brexitul nu va aduce schimbari pentru romanii aflati la munca in Regatul Unit Ministrul pentru Afaceri Europene George Ciamba a primit, vineri, un telefon de la ministrul britanic de stat pentru Europa și America sir Alan Duncan în care l-a asigurat că, indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile românilor din Marea Britanie vor fi respectate, informează MAE.

Marea Britanie da asigurari ca Brexitul nu va aduce schimbari pentru romanii 

„Ministrul de stat pentru Europa și America al Regatului Unit a reiterat asigurările că, indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetățenilor români din Marea Britanie vor fi respectate. De asemenea, Sir Alan Duncan a transmis că premierul britanic Theresa May ia în considerare găsirea abordării adecvate care să permită o soluție sustenabilă în relația dintre Marea Britanie și UE. Oficialul britanic a precizat că, în ciuda dificultăților politice din legislativul de la Londra, există speranța că procesul de consultare internă aflat în desfășurare va permite obținerea unei soluții care să constituie baza reluării dialogului cu Uniunea Europeană”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

Marea Britanie da asigurari ca Brexitul nu va aduce schimbari pentru romanii

Oficialul străin i-a mai transmis lui George Ciamba că apreciază determinarea autoritățile române „în a identifica măsurile necesare pentru protejarea drepturilor cetățenilor britanici din România post-Brexit, indiferent de scenariul care se va concretiza la finalul procesului”,potrivit sursei citate.

Citeste si...  Brexitul amanat premierul Marii Britanii, Theresa May, a acceptat

De asemenea, Ciamba i-a comunicat că România, în calitate de Președinție a Consiliului UE, discută cu celelalte state membre și cu instituțiile europene, și este gata să asigure condițiile pentru dialog de îndată ce va exista conturată o poziție a guvernului britanic.

Parlamentul britanic va dezbate și vota pe data de 29 ianuarie planul B al acordului Brexit care va fi prezentat de premierul Theresa May, a anunțat joi liderul Camerei Comunelor, Andrea Leadsom.

Camera Comunelor a respins, marţi seară, proiectul de Acord Brexit negociat de Guvernul Theresa May cu liderii Uniunii Europene, amplicând criza politică.

De asemenea, Camera Comunelor a respins la limită, miercuri seară, moţiunea de cenzură depusă de opoziţia laburistă la adresa Guvernului Theresa May, care rămâne astfel în funcţie şi încearcă să găsească soluţii pentru depăşirea impasului în procedura Brexit.

Ulterior, liderii Uniunii Europene analizează posibilitatea amânării până în anul 2020 a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, în contextul în care Germania şi Franţa au exprimat disponibilitatea de a prelungi negocierile, după ce Camera Comunelor a respins Acordul Brexit, conform The Times.