Marele Compozitor şi muzicolog Doru Popovici a murit marţi, la vârsta de 87 de ani, anunţă site-ul www.clasicradio.ro.

„Astăzi, 5 martie 2019, s-a stins din viaţă marele compozitor şi muzicologu Doru Popovici, la vârsta de 87 de ani. Crezul său în puterile melodiei, cu adânci rădăcini în cântul bizantin, l-a singularizat în rândul generaţiei din care a făcut parte – Wilhelm Georg Berger, Tiberiu Olah, Pascal Bentoiu, Anatol Vieru, Dumitru Capoianu, Myriam Marbé – ca un spirit contemplativ şi un arhitect al esenţelor”, precizează sursa citată.

Potrivit familiei, maestrul Popovici va fi înmormântat joi, la ora 13,00, la Cimitirul Bellu din Capitală, lângă Rotonda Compozitorilor.

Doru Popovici şi-a început studiile muzicale la Timişoara sub îndrumarea compozitorului şi muzicologului Liviu Rusu.

La Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti i-a avut profesori pe Mihail Jora şi Mihail Andricu, iar specializările de la Darmstadt l-au atras pentru scurtă vreme în zona muzicii post-expresioniste.

Citeste si...  Ce înseamnă visele tale legate de sex

În 1953, la 21 de ani, obţinea primul premiu de compoziţie, dintr-un şir de 19 distincţii, cu Sonatina pentru pian, editată ulterior la Lepzig. În 1954 a devenit membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, unde a activat în comisiile de cor şi în cele de muzică de cameră şi simfonică.

„În 1968 a fost angajat la Societatea Română de Radiodifuziune; timp de peste 40 de ani a pledat aici în favoarea tinerilor interpreţi, compozitori şi muzicologi şi, nu în ultimul rând, pentru valorile naţionale. Piese instrumentale şi Corespondenţe spirituale de Doru Popovici se numără printre cele mai longevive cicluri de emisiuni ale instituţiei. După 1990 a fost profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică şi la universităţile particulare „Luceafărul” şi „Spiru Haret” din Bucureşti”, informează www.clasicradio.ro.