Marcel Ciolacu a depus la Curtea Constituțională sesizarea privind desemnarea de către Klaus Iohannis a lui Ludovic Orban pentru funcția de premier, semnată de el, ca președinte al Camerei Deputaților, cât și de președintele Senatului. Curtea Constituţională a stabilit ca până în 14 februarie părţile în conflict să îşi exprime punctele de vedere.

Marcel Ciolacu îl reclamă pe Klaus Iohannis la CCR

Ce reclamă, concret, PSD

”Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 6 februarie 2020, cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziții constituționale: 1. principiul colaborării loiale între instituțiile publice, derivat din art. 1 alin. (4); 2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a
autorităţilor publice, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza I; 3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza a II-a.
De asemenea, prin acest demers, Președintele României a nesocotit și a deturnat de la scopul prevăzut de legiuitorul constituant dispozițiile imperative înscrise în art. 114 alin. (2) din legea fundamentală, potrivit cărora Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată în condițiile art. 113.
Nominalizându-l drept premier pe Ludovic Orban, Președintele României încalcă voința Parlamentului, care tocmai i-a retras încrederea acestuia prin recenta moțiune de cenzură. Respingând propunerea de premier formulată de o majoritate parlamentară, Președintele României va declanșa, astfel cum a declarat, un conflict
juridic de natură constituțională, împiedicând formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul și de a ajunge la „alegeri anticipate”.
Art. 89 alin.(1) din Constituția României, republicată, prevede dizolvarea Parlamentului ca mijloc de rezolvare a crizei guvernamentale, nerezolvată de către
Parlament ca urmare a faptului că nu acordă votul de încredere unui Guvern, după două încercări eșuate și împlinirea unui termen de 60 de zile, scopul fiind alegerea
unui nou Parlament care să poată rezolva criza. Președintele României încalcă dispozițiile art. 89 alin. (1) din Constituția României, republicată, declarând deschis că are ca scop „alegeri anticipate”, folosind ca mijloc nerezolvarea crizei guvernamentale mai mult de 60 de zile. ”, se arată în textul sesizării.

Citeste si...
Iohannis: PSD vrea să revină, după ce poporul român i-a trimis de teri ori acasă

Marcel Ciolacu îl reclamă pe Klaus Iohannis la CCR ce reclamă, concret

Marcel Ciolacu liderul interimar PSD și președinte al Camerei Deputaților a declarat că va fi așteptat răspunsul CCR, chiar dacă sesizarea nu stopează demersul desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier.

„Am stabilit depunerea sesizării de către președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului pe conflictul juridic de natură constituțională. (…) Vom aștepta răspunsul Curții (CCR – n.r.). Chiar dacă nu stopează demersul, nu este pentru prima oară când Guvernul Orban vine cu anumite invenții. Măcar suntem datori românilor ca aceste lucruri să nu se mai întâmple în viitor”, a spus Ciolacu.