O companie producătoare de bere din Texas este criticată după ce a lansat o băutură care poartă numele unei insule cunoscute pentru teste nucleare şi pentru contaminarea care a urmat exploziilor experimentale din Insulele Marshall, arată Associated Press.

Compania Manhattan Project Bere este acuzată de locuitorii din Insulele Marshall care au fost expuşi suferit din cauza expunerii la radiaţiile emise după experimentele americane care au durat din 1946 până în 1958, The Pacific Daily News reported Thursday.

Conducerea şi locuitorii Republicii Insulelor Marshall s-au opus lansării bereii numite Bikini Atoll, o zonă din arhipelag care nu poate fi locuită nici în zilele noastre.

Numele băuturii este considerat jignitor faţă de suferinţa celor care încă mai resimt efectele radiaţiilor şi după decenii întregi, au arătat locuitorii insulelor.

Compania a lansat mai multe beri care au nume inspirate din domeniul armelor nucleare, între acestea numărându-se Half-life, Plutonium-239, Particles Collide şi 10 Nanoseconds.

Citeste si...  O companie municipala vrea sa faca o achizitie de un milion lei. Vezi ce vrea sa cumpere

“Berea noastră cu numele Bikini Atoll nu a fost creată ca să ironizeze sau să trivializeze testele nucleare care au avut loc în Insulele Marshall” a încercat să explice compania care susţine că intenţia ei este ”să ofere ocazia conştientizării impactului şi implicaţiilor la scară mare”. Cu toate acestea, descrierea oficială a berii Bikini Atol nu pomeneşte de testele nucleare.

După ce s-a plâns că a primit mesaje care pot fi descrise ca “hărţuire majoră şi ameninţări cu moartea”, reprezentanţii companiei au spus că nu vor mai face alte declaraţii.

Berea nu este primul produs comercial care preia numele atolului Bikini. În 1946, designerul francez Louise Reard a dat numele costumului de baie pe care l-a lansat la patru zile după detonarea primei bombe.