Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa a dispus, luni, constituirea unui colectiv de lucru care să elaboreze  un set de acte normative, privind utilizarea în M.Ap.N. a animalelor de serviciu, în urma reacţiilor din mass-media apărute despre situaţia lui Max, câinele-veteran al Armatei române.

mapn-modifica-actele-normative-privind-animalele-de-serviciu-in-urma-reactiilor-din-presa-aparute-286741
   
Potrivit unui comunicat al MApN, citat de Mediafax, Mircea Duşa a dispus constituirea unui colectiv de lucru care să elaboreze, până la sfârşitul acestei săptămâni, un set de acte normative cu caracter intern (norme şi instrucţiuni) privind utilizarea în M.Ap.N. a animalelor de serviciu.
   
De asemenea, la nivelul Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi informare publică a fost desemnat un grup de experţi care să realizeze, împreună cu alte structuri ce deţin animale de serviciu, un proiect de lege privind gestionarea şi utilizarea acestora în condiţiile respectării legislaţiei europene referitoare la protecţia animalelor.
   
Mass-media a prezentat, în ultima săptămână, după parada Armatei organizată cu ocazia  Zilei Naţionale, situaţia dificilă a lui Max, câinele-veteran al Armatei Române, care a fost diagnosticat cu o boală gravă, dirofilarioză şi ar fi ajuns într-un adăpost public dacă o iubitoare de animale nu l-ar fi luat în grijă. De asemenea, în această perioadă s-au deschis conturi în care se pot dona sume pentru tratamentul lui Max.
   
Max este singurul câine al Armatei antrenat să detecteze explozibili în tetrele de operaţiuni. A efectuat două misiuni în Afganistan în cadrul Batalionului 2 Infanterie Călugăreni şi a Batalionului 300 Infanterie Sf. Andrei. Născut în 2009, el a fost dresat şi antrenat de mic pentru misiuni de plutonierul major Roşioara Valentin.
 

Citeste si...
Guvernului Dăncilă a făcut o surpriză primarilor