Preşedintele Comisiei de control SRI, Claudiu Manda, a declarat, marţi, că a cerut SRI să pună la dispoziţie întreaga notă privind posibila stare de incompatibilitate a actualului director al SRI Eduard Hellvig, deputat în 2004 şi ministru al Dezvoltării în 2012.

„Următorul aspect (discutat în şedinţa comisiei de marţi -n.r.) a fost solicitarea pe care am făcut-o (SRI – n.r.) să primim nota în ceea ce îl priveşte pe domnul Hellvig. Am primit nota respectivă cu numărul, şi nu o să vă pot spune numărul, dar extras din acea nota şi era doar în ceea ce îl priveşte pe domnul Hellvig”, a spus Claudiu Manda.

El a precizat că membrii comisiei au cerut SRI să trimită nu doar extrasul care îl priveşte pe Hellvig, ci întreaga notă în care se specifica faptul că actualul şef al SRI se afla în stare de incompatibilitate din 2004 şi care vizează şi alte persoane vehiculate în spaţiul public.

„Am hotărât să trimitem către SRI o adresă prin care să solicităm toată nota, pentru că în spaţiul public a apărut bănuiala că pe nota respectivă se aflau mai multe persoane publice, persoane care erau miniştri sau care, poate, ar fi urmat să devină miniştri”, a adăugat el.

Manda afirmă că în acea notă SRI spunea că în 2004 – când Eduard Hellvig era ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului – se afla în stare de incompatibilitate.

„Ce am văzut interesant în acea notă este că SRI trimitea la momentul respectiv că domnul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Raul Hellvig, se afla în stare de incompatibilitate din data de 01.07.2004, iar nota a ajuns în luna octombrie 2012 (la ANI – n.r.). Sigur că şi aici o să avem, după ce primim întreaga notă, o să avem întrebări şi lămuriri pe care o să le solicităm, pentru a viziona cum funcţiona această relaţie dintre SRI şi ANI”, a adăugat Manda.

De asemenea, Claudiu Manda a spus că SRI a transmis comisiei că a aflat despre posibila stare de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis în luna ianuarie 2013.

„Am primit răspuns de la SRI în ceea ce-l priveşte pe domnul Klaus Iohannis. Întrebarea noastră a fost când a aflat SRI de posibila incompatibilitate a domnului Iohannis şi răspunsul a fost că lucrul acesta l-a aflat în luna ianuarie 2013, în condiţiile în care pe 20 februarie, 2013, în ziua în care intrase în PNL, deja plecase de la SRI către ANI acea notă. Sigur că e interesant pentru noi cum s-a întâmplat ca în ianuarie să afli despre o posibilă stare de incompatibilitate prezentată în spaţiul public, pentru că se referea la faptul că este şi primar, şi în Adunarea Generală la o societate din subordinea consiliului local, ori acolo desemnarea se făcuse în anul 2010 cred, pe bază de hotărâre de consiliu local, încă avem nelămuriri pentru că a fost anexată şi o adresă – comunicatul public al ANI de la vremea respectivă, care spunea că prima corespondenţă pe care a avut-o cu domnul Iohannis a fost în anul 2010, pe această posibilă incompatibilitate, după care în martie, 2013, adică imediat după ce a primit nota de la SRI, au fost trei astfel de corespondenţe sau patru cu domnul Klaus Iohannis şi decizia, foarte repede, în aprilie, 2013. Deja ANI emisese decizie de incompatibilitate”, a afirmat Claudiu Manda.

Citeste si...
Inspecţia Judiciară face public protocolul cu SRI

Manda a precizat că în comunicatul ANI se menţiona prima dată când a fost informat Klaus Iohannis – 16.10.2010.

„A mai fost încă o informare în 2012, după care în 2013, pe data de 7.03, 25.03, respectiv 26.03, corespondenţă cu domnul Iohannis, şi în aprilie deja au stabilit că este incompatibil. Vrem să vedem dacă s-au mişcat atât de repede după ce au informat SRI, dacă prima informare pe care o aveau cei de la ANI se referea la acelaşi aspect. Mai avem o serie de întrebări ca să putem să lămurim şi să avem un răspuns final în ceea ce priveşte acest caz. Incompatibilităţile la care se refereau, după cum ne aducem aminte, se refereau la anii 2010 şi 2012 sau 2009 şi 2010. SRI a cules această informaţie în ianuarie 2013. Eu înţeleg că cel puţin în data de 16.12.2010, ANI deja coresponda cu domnul Iohannis, la vremea respectivă fiind primar, privind o anumită stare de incompatibilitate. După care, în februarie primeşte o adresă, în martie procesează şi în aprilie dau soluţie cei de la ANI. Informarea pe care o primesc de la SRI despre o posibilă incompatibilitate de prin 2009”, a conchis preşedintele Comisiei de control SRI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.