Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că decizia privind anularea mandatului de arestare a politicianului Renato Usatîi „ridică mari semne de întrebare”, relatează Unimedia, citată de Mediafax.

„Prim-ministrul nu poate da indicații procurorilor și nu poate interveni în justiție și nu o voi face niciodată. Însă decizia de astăzi, de anulare a mandatului de arest pe numele lui Renato Usatîi, ridică mari semne de întrebare. Prin această decizie, procurorii fie recunosc că dosarul a fost fabricat la comandă politică și atunci ar trebui să știm la comanda cui, iar cei care au îndeplinit asemenea indicații trebuie să-și dea demisia și să răspundă în fața legii, fie legalitatea deciziei de astăzi are caracter îndoielnic”, a spus Maia Sandu.

Declarația vine după ce controversatul politician Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, a fost eliberat duminică seara. Mandatul de arestare preventivă pe numele său au fost anulat de autoritățile de la Chișinău la scurt timp după revenirea acestuia în țară.

Citeste si...  Tribunalul București a decis ca Mario Iorgulescu, acuzat de omor, poate fi arestat preventiv

Usatîi a fost reținut de ofițerii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, dar a fost eliberat în aceeași zi.

Usatîi este suspectat că a comandat asasinarea unui om de afaceri rus, Gherman Gorbuntov. El a fost dat în urmărire internațională în 2016 și de atunci s-a aflat la Mosciva. Usatîi spune că este nevinovat și că și că, de fapt, totul s-ar fi făcut la comanda oligarhului Vlad Plahotniuc.

„Să fie clar pentru cei care încearcă să profite de această perioadă de tranziție – în cel mai scurt timp, vom curăța justiția de oamenii corupți, din vechiul sistem, care lucrează la comanda cuiva și nu în interesul cetățeanului și conform prevederilor legale”, a mai spus Maia Sandu.