Preşedintele Comisiei de buget din Senat, liberalul Florin Cîţu, susţine că România nu poate evita „o criză economică de proporţii”.

„Iresponsabilitea şi incompetenţa sunt caracteristici de bază ale ultimului an de guvernare PSD. Administrarea resurselor financiare ale economiei se face având în vedere posibile riscuri la care ar putea fi supusă economia în viitor. Nu prespunând că “totul va fi bine”, asa cum ne spune PSD.(…) Retorica PSD-istă arată o imagine idilică a acestei economii. Poezia pe care o recită toata ziua este simplă: totul creşte şi viaţă este bună în România. Această retorică ascunde un adevăr îngrozitor. Cei din sectorul privat îl simt de un an de zile. Angajaţii sectorului bugetar acum l-au descoperit. Economia României trăieşte de pe o zi pe alta. Într-un an de zile Liviu Dragnea a adus economia României la mâna finanţatorilor străini. Fără a se împrumuta lunar, economia României intră în colaps”, scrie Cîţu pe Facebook. 

Senatorul PNL susţine că în doar 3 ani, începând cu 2016, statul şi-a triplat necesarul de finanţare pentru cheltuieli curente. „Mai clar. Fără a se împrumuta statul român intră în colaps. Plata pensiilor şi a salariilor este la mâna investitorilor străini. Dar şi mai rău, ticăloşia lui Dragnea constă în faptul că se împrumută cu dobândă din ce în ce mai mare pentru a plăti salarii şi pensii astăzi”, spune el. 

Citeste si...  Tăriceanu, iar i-o coace "pe la spate" lui Antonescu

Cîţu  susţine că economia României este cea mai vulnerabilă în cazul unei situaţii în care dobânzile cresc rapid şi economiile la nivel global încetinesc sau intră în recesiune.

„Rata inflaţiei. deja mare, plus deprecierea monedei naţionale vor forţa BNR să retragă rapid bani din piaţă pentru a stopa ieşirile de capital. Dar acest lucru va duce la dobânzi mari peste noapte în economie şi la probleme grave de finanţare pentru statul român, pentru firme private şi persoane fizice. Acestea din urmă vor avea probleme la plată ratelor la bancă. Pentru că majoritatea creditelor sunt luate prin programul prima casă, bugetul de stat o să fie încărcat şi cu acestea. Companiile private fără acces la finanţare (poate au acces dar o să fie scumpă) vor intra în insolvenţă. Statul se va împrumuta şi mai scump pentru plata salariilor şi a pensiilor şi NU va mai plăti nicio factură, arieratele vor exploda”, scrie senatorul liberal pe Facebook. 

„Mai poate Romania evita o criza economica de proporţii? Nu. Din punctul meu de vedere se îndreaptă rapid spre o economie cu dobânzi mari, depreciere, inflaţie. Acesta este singurul rezultat al populismului si incompetenţei, oricând si oriunde”, este concluzia lui Florin Cîţu.