„Având în vedere că în urma acţiunii de control au rezultat indicii privind implicarea reprezentanţilor Transelectrica în acte şi operaţiuni care pot întruni elementele constitutive ale unor posibile fapte de natură penală (…), Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atribuţii de control, va sesiza organele de urmărire penală, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunilor şi asupra vinovăţiei”, se precizează într-un raport predat vineri de Corpul de control al guvernului pe masa premierului.

Unul dintre aspectele urmărite în timpul controlului a fost achiziţionarea sistemului informatic DAMAS al Dispecerului Energetic Naţional, din cauza prețului, considera supraevaluat. Achiziția a fost făcută în 2012. Anchetatorii guvernului acuză, în plus, că sistemul DAMAS nu identifică operaţiunile de tranzit de energie electrică şi nu permite participanţilor la piaţa de energie să notifice la Dispeceratul Energetic Naţional operaţiunile de tranzit, deşi aceasta era o cerinţă prevăzută în specificaţiile tehnice. În această situaţie, participanţii la piaţa de energie electrică din România trimit în continuare notificări prin e-mail, şi nu prin sistemul DAMAS.

„În concluzie, Transelectrica nu dispune de mijloace proprii corespunzătoare pentru a verifica realitatea operaţiunilor de tranzit de energie electrică, reprezentanţii Dispecerului Electric Naţional luând în considerare doar datele declarate de către participanţii la piaţa de energie electrică”, se arată în raport.

Citeste si...  Cioloș merge și sapă după Gala Bute. A mai găsit și altele...

Un alt aspect menţionat în raport este excesul de sporuri, indemnizaţii, beneficii şi alte avantaje băneşti acordate personalului societăţii în perioada 2009-2013, în baza contractului colectiv de muncă. Este vorba despre 20 de sporuri şi indemnizaţii, la care se adaugă 23 de adaosuri şi alte beneficii, suma totală alocată pentru plata lor în perioada vizată fiind de aproape 312 milioane de lei.

Raportul menţionează şi un posibil caz de conflict de interese, în care s-ar fi aflat Adrian Băicuşi, director general al Transelectrica din ianuarie 2009 până în noiembrie 2010.

„În perioada în care a deţinut funcţia de director general al Transelectrica, Băicuşi Adrian a reprezentat compania la încheierea unor contracte cu societatea Siemens SRL Bucureşti, societate în cadrul căreia a ocupat funcţia de director general până la data de 30 septembrie 2008”, se menţionează în document.

Între cele două societăţi au fost încheiate, în perioada respectivă, trei contracte de furnizare în valoare totală de peste 32 de milioane de euro, precum şi un act adiţional care majora un contract cu 735.000 de lei.