Este stupoare în Hong Kong. Magnat media Jimmy Lai a fost arestat din ordinul autorităților chineze! Vorbim despre primul caz major în care se aplică noua lege privind securitatea națională, impusă de Beijing metropolei financiare.

Lumea afacerilor comentează luni dimineață vestea reținerii lui Jimmy Lai. Cel mai puternic magnat media din Hong Kong, un militant al independenței față de China, personaj cu multe relații în Occident și deseori prezentat de America drept vocea libertății din fosta colonie britanică.

În luna iunie, când a impus cu forța noua lege privind securitate naţională, Beijingul și-a atras oprobiul marilor puteri, SUA acuzând că sub această lege se ascund, de fapt, intențiile Partidului Comunist de a suprima orice formă de opoziție în Hong Kong.


Potrivit lui Mark Simon, director executiv în cadrul companiei media Next Digital (proprietatea lui Lai), magnatul media a fost arestat pentru suspiciune de coluziune cu forţe străine. „Jimmy Lai este arestat în acest moment pentru coluziune cu puteri străine”, a scris luni dimineaţa Mark Simon pe Twitter. Pe de altă, surse locale au precizat pentru AFP că un motiv suplimentar al arestării ar fi şi frauda.

Jimmy Lai, critic fervent al regimului de la Beijing
Jimmy Lai a fost unul din cei mai proeminenţi activişti în favoarea democraţiei din Hong Kong şi un critic fervent al regimului de la Beijing, arată CNN.

Noua lege de securitate impusă de China pedepseşte tot ceea ce Partidul Comunist consideră a fi acte de subversiune, secesiune, terorism şi coluziune cu forţe străine, fapte pentru care sunt prevăzute pedepse ce merg până la închisoare pe viaţă! Opoziția consideră că prevederile noii legi strivesc libertăţile cetăţenilor care locuiesc în acest oraş semiautonom, în timp ce susţinătorii afirmă că aplicarea sa va aduce stabilitate în insulă după protestele prelungite de anul trecut.

Lai a mai fost arestat în 2020, alături de alţi activişti de frunte, sub acuzaţia că a participat la protestele neautorizate din 2019. Într-un interviu acordat Reuters în luna mai, magnatul media afirma că va rămâne în Hong Kong şi va continua să lupte pentru democraţie, conştient fiind că urmează să devină una dintre ţintele noii legislaţii în domeniul securităţii.


Citeste si...
Basescu se agață de ELCEN pentru a ataca Primăria Capitalei