Politic

Magistratii europeni protesteaza fata de implicarea serviciilor în Justiție

Scandalul implicării SRI în anchetele penale ia amploare. Asociația magistraților europeni a luat atitudine într-o rezoluție care a fost dată publicității:
 „Implicarea dincolo de limitele legii in procesul judiciar a Serviciului Roman de Informantii (SRI), prin folosirea de agenti sub acoperire printre magistrati si prin considerarea instantelor ca fiind “campuri tactice” in care serviciile secrete intreprind operatiuni specifice, a generat o profunda ingrijorare in legatura cu independenta justitiei in Romania” se afirma intr-o rezolutie adoptata in unanimitate de MEDEL – Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés – pe data de 23 mai 2015, in Atena, Grecia.

A general view shows an empty Palestinian parliament in the West Bank city of Ramallah, following Israel's arrest of some 20 Hamas lawmakers across the West Bank June 29, 2006. Israel seized Hamas cabinet ministers in the occupied West Bank on Thursday as it prepared to broaden a military offensive into the northern Gaza Strip, pressuring Palestinian militants to release a kidnapped soldier. REUTERS/Loay Abu Haykel (PALESTINIAN TERRITORIES)

Ingrijorari similare privind independenta sistemului judiciar au fost deja exprimate in repetate ocazii in ultimele doua saptamani de catre judecatori, procurori, avocati si societatea civila din Romania. Reactiile prompte au fost cauzate de declaratiile generalului Dumitru Dumbrava, directorul directiei juridice a SRI, potrivit caruia instantele reprezinta un “camp tactic” in care serviciile secrete desfasoara operatiuni specifice pana “la solutionarea definitiva a fiecarei cauze”. Acest lucru “a dezvaluit faptul ca SRI este implicat in procesul judiciar impreuna cu procurorii si judecatorii, ceea ce este profund incompatibil cu standardele europene comune privind independenta justitiei”, se afirma in rezolutie.
Generalul Dumbrava a afirmat, de asemenea, ca SRI actioneaza proactiv in categorizarea si crearea de profile judecatorilor dupa “pattern-uri” infractionale. Aceasta operatiune, “facuta sa identifice suspecti de terorism, demasca faptul ca judecatorii sunt presati si intimidati de acest serviciu”, se mai arata in rezolutie.
 
Reactia MEDEL se bazeaza, de asemenea, si pe afirmatia fostului presedinte al Romaniei Traian Basescu, care a spus ca au existat agenti ai serviciilor secrete sub acoperire printre magistratii romani, insa pentru 10 ani nimeni nu a verificat daca acestia au fost scosi sau nu din sistemul de justitie.
 
“Aceasta situatie este o amenintare la adresa democratiei din Romania, prin urmare facem apel la toate autoritatile romane sa ia masuri imediate pentru protejarea independentei sistemului judiciar”, afirma magistratii.
Presedintele Romaniei Klaus Iohannis, Comisia Parlamentara de control a SRI si Consiliul Superior al Magistraturii au fost chemati sa “restabileasca credibilitatea ca judecatorii sunt independenti”.
 
“Orice influenta sau implicare a unui serviciu de informații secret in procesul judiciar ar reprezenta enormi pasi inapoi de la standardele democratiei si a statului de drept spre care Romania tinde”, se afirma in rezolutie.
MEDEL va face cunoscut aceasta situatie fara precedent din Romania oficialilor europeni si va continua sa sprijine judecatorii si procurorii din Romania in lupta lor pentru a pastra independenta justitiei. Medel este o asociatie profesionala a judecatarilor şi procurorilor europeni, care are ca membri un numar de 22 de asociatii nationale din 15 state europene si care are ca principal scop apararea independentei justitei, a democratiei şi a drepturilor fundamentale ale omului.
blank