Featured, International

Mafia italiană a desfășurat o amplă rețea de trafic cu medicamente anticancer

Publicația italiană L’Espresso a efectuat o amplă anchetă asupra traficului cu medicamente anticancer, descoperind implicarea unor organizații criminale care jefuiesc transporturi de medicamente și plasează marfa pe piața farmaceutică din Europa.

În Italia, pe autostrada A1, au fost semnalate mai multe atacuri asupra camioanelor care transportă medicamente speciale, având prețuri foarte mari. 

 

Hold-up asupra camioanelor

Atacuri organizate minuțios, cu stabilirea itinerariului și placa de înmatriculare a camionului vizat. La ora 4.30 din dimineața zilei de 4 iulie, un grup de bărbați cu cagule și înarmați cu puști și pistoale preiau camionul, șoferul iese cu mâinile în aer, iar atacatorii duc mașina câțiva kilometri mai departe, pe o șosea de țară. Folosesc un aparat hidraulic pentru dezmembrarea ușilor și golesc camionul. O pradă de un milion de euro.

 

Acțiunea rapidă a fost executată de un comando paramilitar angajat de o organizație criminală care știe unde să plaseze medicamentele și cum să le introducă pe piața paralelă europeană a medicamentelor.

Așa începe în Italia lanțul criminal al medicamentelor furate, o activitate care pune în pericol vieți umane în numeroase state europene. În general, cumpărătorul este Germania, unde prețul medicamentelor anticancer sunt mult mai scumpe ca în Italia sau Grecia. În regiunea Brandenburg scandalul izbucnit s-a soldat cu arestări.

Acțiunile poliției germane au blocat o perioadă acest trafic, dar bandele criminale au studiat noi mecanisme pentru a înșela controalele și de câteva luni au reluat atacurile asupra vehiculelor de transport și raidurile în farmaciile și depozitele spitalelor din Italia. De la începutul anului au furat medicamente în valoare de milioane de euro.

Un document publicat de Sifo (Societatea italiană a farmaciilor de spitale) arată că „cercetătorii sunt din ce în ce mai convinși că o proporție însemnată a furturilor comise contra spitalelor și a farmaciilor este opera grupurilor criminale specializate“,  fiind semnalată și prezența „organizațiilor criminale mafiote“.

 

O anchetă efectuată la Bologna de procurorul general Enrico Cieri a stabilit o legătură între organizații criminale ale drogurilor cu clanul Licciardi, o familie puternică și nemiloasă din Camorra napoletană. La rândul lor, anchetatorii germani estimează că un rol de prim-plan în acest trafic joacă și ‘Ndrangheta, fiind depistate circa 200 de nume de familii aparținând acestei mafii italiene, care sunt rezidente în Germania.

Autoritățile germane au stabilit prezența mafiei în spatele traficului cu medicamente și în august anchetatorii au contactat Agenția italiană a Medicamentului. Clanurile calabreze, structurate și bine organizate, sunt prezente de multă vreme în Germania, un refugiu sigur pentru că în această țară nu există crima de asociere mafiotă.

Nu este o coincidență că în Calabria, megafurturile de medicamente s-au înmulțit în ultima perioadă – cinci în ultimele două luni. În general, furturile au loc din depozite din sudul Italiei. Mecanismul este bine pus la punct – infiltrarea personalului sau coruperea unui angajat. Iar pentru atacurile contra camioanelor sunt angajate grupuri locale specializate.

 

„Cutiile chinezești“ din Europa de Est

Medicamentele furate în Italia sunt în general îndreptate spre Grecia și Turcia, printr-un sistem de facturare „cutie chinezească“, prin sucursale fictive deschise în țări din Europa de Est. În unele cazuri, medicamentele sunt etichetate din nou pentru disimularea provenienței, în altele vândute fără a fi recondiționate. Riscul este ca medicamentele vândute de organizații criminale să fie contaminate, diluate sau transportate la temperaturi care elimină ingredientul activ, ceea ce face tratamentul inutil.

Ultima etapă este vânzarea către importatori din Germania. Afacerea LunaPharm, companie germană căreia i-a fost retrasă licența, a constrâns Ministerul Sănătății să emită o alertă  de urgență publică.

Anchetele au relevat necesitatea refacerii reglementării UE privind comerțul cu medicamente și identificarea sucursalelor deschise în străinătate de organizații considerate ilegale de agențiile europene ale medicamentelor: Cipru, Ungaria, Letonia, Slovacia, Slovenia și România. Aici, sunt emise facturi false și medicamentele furate sunt transformate într-un produs perfect legal, fără să părăsească depozitele din Campania.   

blank