24e (2)

Ministerul Afacerilor Externe salută desfăşurarea cu succes, pe 21 mai, a primului test care implică elemente ale sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore, informează un comunicat de presă citat de AGERPRES.

Potrivit sursei citate, testul – realizat de Agenţia de Apărare Antirachetă şi Marina SUA şi efectuat cu un interceptor de tip SM3 Block I B, care va fi instalat si la Baza Deveselu – confirmă funcţionalitatea sistemului Aegis Ashore, precum şi derularea în parametri optimi a Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea împotriva Rachetelor Balistice în Europa.

‘Acest test reprezintă un reper important în dezvoltarea etapei a II-a a EPAA, care presupune operaţionalizarea facilităţii anti-rachetă din Baza Militară Deveselu la orizontul anului 2015. Ca parte a EPAA, Baza Deveselu va constitui contribuţia României la arhitectura sistemului de apărare antirachetă dezvoltat de NATO’, precizează MAE.

Totodată, MAE arată că natura exclusiv defensivă a sistemului antirachetă al SUA şi conformitatea utilizării sale cu Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite reflectă ‘voinţa României şi a SUA de a contribui la legitima apărare a Alianţei Nord Atlantice, pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale’. 

Citeste si...  Un cetățean italian, care a vizitat, recent, Romania, confirmat cu coronavirus