Damascul a fost ţinta unui atac al SUA, Franţei şi Marii Britanii, chiar în momentul în care Siria se întorcea la perioada de pace după lupta împotriva teroristilor, susţine ministrul rus de Externe care a condamnat intervenţia din această noapte în Siria, coordonată de Statele Unite.

„Mai întâi, poporul sirian a fost vizat de primăvara arabă, apoi se Statul Islamic, acum de rachetele „inteligente” ale SUA. Atacul a fost lansat asupra capitalei unui stat suveran care a încercat ani de zile să supravieţuiască ameninţării teroriştilor”, a declarat purtărorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zakharova, citată de RT. 

Oficialul de la Moscova i-a făcut responsabili pe „liderii morali ai lumii” care invocă situaţia excepţională pentru a-şi justifica atacul, comentând că „ar trebui să fie cu adevărat excepţional” să ataci Siria tocmai în momentul „în care avea o şansă pentru un viitor în pace”. 

 

Anterior, ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a avertizat că atacurile din Siria vor avea consecinţe, precizând că Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa poartă întreaga responsabilitate pentru aceste acţiuni.

„Cele mai sumbre temeri s-au adeverit. Avertismentele noastre au fost ignorate. Este aplicat un scenariu planificat. Suntem din nou ameninţaţi. Am avertizat că acţiunile de acest gen nu vor rămâne fără consecinţe. Întreaga responsabilitate pentru aceste acţiuni aparţine Washingtonului, Londrei şi Parisului. Insultarea preşedintelui Rusiei este inacceptabilă şi inadmisibilă”, afirmă ambasadorul rus.

„Statele Unite, care deţin cel mai mare arsenal chimic, nu au dreptul moral de a blama alte ţări”, a subliniat diplomatul rus.

Citeste si...
Ce o fi păţit pisisca de s-a speriat în halul ăsta?!

SUA, Marea Britanie şi Franţa au lansat, sâmbătă dimineaţă, un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc.

Bombardamentele lansate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au vizat trei obiective militare din Siria, iar aliaţii occidentali nu au înregistrat pierderi, anunţă Departamentul american al Apărării.

Oficiali de la Pentagon au declarat că a fost bombardat un complex militar de cercetare din Damasc, unde erau produse arme chimice şi biologice, un depozit de armament şi un comandament militar din Homs.

Prima etapă a operaţiunilor militare s-a încheiat, iar aliaţii occidentali nu au înregistrat pierderi, a declarat James Mattis, secretarul american al Apărării. „A fost un bombardament de amploare, credem că am transmis un mesaj puternic”, a afirmat Mattis.

„Statele Unite şi aliaţii au bombardat infrastructura chimică militară a Siriei mai puternic decât în 2017”, a subliniat şeful Pentagonului.

Televiziunea publică siriană susţine că sistemele antibalistice au doborât cel puţin zece rachete occidentale.

Preşedintele american, Donald Trump, avertizase miercuri Rusia că Statele Unite vor ataca Siria, din cauza unui presupus atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Administraţia Bashar al-Assad şi Rusia au negat orice implicare în incidentul chimic produs în localitatea Duma, la periferia Damascului. Moscova afirmă că atacul chimic a fost comis de organizaţia umanitară insurgentă Căştile Albe, ajutată de Marea Britanie, fiind o înscenare care ar urma să fie pretext pentru o operaţiune militară.