MAE a convocat celula de criză pentru nava atacată de pirați, la bordul careia se afla și marinari români
Featured, Ultima Ora

MAE a convocat celula de criză pentru nava atacată de pirați, la bordul careia se afla și marinari români

O navă la bordul căreia se aflau cetăţeni români şi filipinezi a fost atacată de piraţi în largul coastelor statului Benin. 15 membri ai echipajului au fost răpiți, anunță agenția Rador.

Navă cu marinari români la bord atacată de piraţi.

Ministerul de Externe a transmis că la bordul navei capturate de piraţi nu s-au aflat cetăţeni români. Informaţia iniţială fusese aceea că la bordul petrolierului s-ar fi aflat marinari români, filipinezi şi ucraineni. Autorităţile din Ucraina au fost primele care au anunţat că nu sunt implicaţi cetăţeni ucraineni:

„Celula de Criză interinstituțională, convocată de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, a efectuat în regim de urgență o serie de demersuri complexe pe mai multe canale specifice, inclusiv diplomatice, pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor potențial implicate și întreprinderea acțiunilor necesare în astfel de cazuri. Conform datelor și informațiilor obținute, MAE precizează că la bordul navei menționate nu s-au aflat cetățeni români. Prin urmare, nu au existat cetățeni români victime ale unei acțiuni de răpire de persoane”, transmite Ministerul Afacerilor Externe din România.

Ştirea iniţială:

În urma acestui incident, ministrul de externe Bogdan Aurescu a dispus constituirea unei celule de criză, care va verifica situaţia şi informaţiile referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite.

Navă cu marinari români la bord, atacată de piraţi
Petrolierul „Davide B” care a fost atacat de piraţi ar aparţine companiei olandeze De Poli Shipmanagement. Potrivit Splash, în cursul zilei de 11 martie, nouă persoane înarmate au urcat pe vas și au capturat 15 marinari. Pe vas se aflau 21 de marinari, însă, deocamdată, nu există informaţii despre cetățenia acestora. Ceilalţi șase marinari au rămas la bord, nefiind răniţi.

„În acest moment, prioritatea principală a companiei este de a stabili contactul cu echipajul lipsă, pentru a asigura eliberarea lor rapidă și sigură. Echipa de intervenție în caz de urgență este în contact cu toate autoritățile, care au fost notificate imediat după incident. Compania este în contact strâns cu familiile marinarilor”, a transmis de compania olandeză De Poli Shipmanagement.

Reacţia MAE

Referitor la acest incident, Ministerul Afacerilor Externe a făcut următoarele precizări:

Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, a fost deja convocată Celula de criză interinstituțională în vederea inițierii demersurilor necesare pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite și întreprinderea acțiunilor specifice în astfel de cazuri.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia.


blank