A sosit direct de la Ierusalim, adusă de o delegaţie specială

lumina

Sfânta Lumină de la Ierusalim s-a aprins, în jurul orei 14.18, şi a fost împărţită clericilor şi credincioşilor aflaţi în Biserica Învierii care adăposteşte Sfântul Mormânt, au anunţat reprezentanţii Patriarhiei prezenţi la locurile sfinte. În jurul orei 20.30, Lumina Sfântă a ajuns şi în România.

Delegaţia Patriarhiei Române la Ierusalim a adus, sâmbătă seară, la Bucureşti, Lumina Sfântă, ce va fi împărţită la slujba de Înviere credincioşilor din toată ţara.

Delegaţia, coordonată de PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a ajuns pe Aeroportul Otopeni, cu Lumina Sfântă, sâmbătă în jurul orei 20.30, cu o cursă charter. Din delegaţie au mai făcut parte: Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal, Paisie Teodorescu, consilier patriarhal, arată un comunicat al Patriarhiei.

Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere de la ora 24.00, de către Patriarhul Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală.

Totodată, de pe Aeroportul Otopeni, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă cu trei avioane de mici dimensiuni la Suceava, Satu Mare, cu escală la Cluj-Napoca, şi Timişoara, pentru clerul şi credincioşii ortodocşi din restul ţării.

Tradiţia Patriarhiei de a aduce în ţară Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost instituită în 2009 de PF Daniel.

Slujba de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, construită pe locul unde a fost crucificat şi îngropat Iisus Hristos, este condusă de Patriarhul Ortodox grec, Teofilos al 3-lea.

Potrivit tradiţiei, în Vinerea Mare, Mormântul Domnului este închis, după ce au fost îndepărtate toate candelele şi lumânările şi a fost presărată vată.

Sâmbătă la prânz, patriarhul intră în cămăruţa care adăposteşte mormântul lui Hristos, spune rugăciuni speciale şi primeşte Lumina Sfântă, o flacără albăstruie de la care se aprinde o lampă cu ulei de măsline.

Din mâinile patriarhului, lumina ajunge la miile de pelerini, adunaţi în biserică, iar clopotele bisericii anunţă Învierea. Flacăra torţelor aprinse acolo nu arde în primele 33 de minute, după vârsta Mântuitorului. Pelerinii mărturisesc că trăiesc emoţii greu de descris.

,,Nu te mai poţi controla, plângi de fericire”, spun cei care au asistat la miracol. „Este un dar de la Dumnezeu, pe care nimeni nu îl poate explica. Uneori Lumina vine din exterior, alteori se ridică întâi ca o ceaţă luminoasă deasupra Mormântului Sfânt şi se aprinde. De la Ierusalim, Lumina Sfântă este dusă în Grecia, Rusia şi alte ţări ortodoxe.

Lumina Sfântă a Învierii ca fi dusă în toate parohiile din ţară.

 

Citeste si...
Tikker, uită-te la ceas şi află cât mai ai de trăit. Invenţia care îţi va da coşmaruri