Premierul Ludovic Orban a transmis, joi seară, la un post Tv, un mesaj pentru cei aflați în linia întâi în lupta împotriva coronavirusului: Să-și facă datoria. De asemenea, el a spus că în foarte multe țări au existat probleme cu echiparea corespunzătoare a personalului medical, fără să dea exemple în acest sens.

„Să-și facă datoria! Noi ne străduim și facem tot ce e omenește posibil pentru a asigura echipamentele de protecția, medicamente, substanțele pentru dezinfectare”, acesta este mesajul premierului Ludovic Orban pentru personalul medical.

„Faptul că au fost discontinuități și că au apărut penurii în anumite spitale se datorează unei conjuncturi internaționale extrem de dificile, există o competiție acerbă pentru orice astfel de produs”, a adăugat premierul, menționând că se folosește de toate pârghiile pentru a asigura tot ce este nevoie.

„Le cer, de asemenea, să trateze toți pacienții care au nevoie. Noi deja am restrâns numărul de internări, permițând doar internarea acelor cazuri care sunt urgențe. Să aplice toate procedurile reglementate de OMS și de Institutul Național de Sănătate Publică”, a mai spus el.

Citeste si...
MAE prezintă noile condiții impuse la intrarea în Italia, în contextul pandemiei COVID

Ludovic Orban a mai spus că „nu numai în România au apărut aceste goluri în aprovizionare, ci în toate țările care sunt afectate de epidemie medicii au fost expuși celui mai mare risc de îmbolnăvire și în foarte multe țări nu s-a putut asigura echiparea corespunzătoare a medicilor, a asistentelor medicale”.

„Aici aș avea o sugestie către managerii de spitale: nu este numai obligația Guvernului să facă aceste achiziții, fiecare spital are un plan de achiziții”, a transmis el.

În ceea ce privește posibile sancțiuni pentru personalul medical, Orban a spus că „nu e bine să iei decizii la cald”.

„Am văzut că e o întreagă competiție de înfierare publică a cadrelor medicale, vom gândi o posibilitate să asigurăm spitalele cu personalul medical necesar, chiar și în cazul apar astfel de demisii, dacă apar concedii medicale sau nu vin la activitate. (…) Eu cred că putem să asigurăm funcționarea normală a fiecărui spital”, a precizat Ludovic Orban.