Într-o intervenție avută duminică seara la un post Tv, Ludovic Orban a abordat, printre altele, modul în care se vor desfășura slujbele de Paște, dar și soluțiile pe care trebuie să le abordeze România în eventualiatea în care vom avea un al doilea val al epidemiei.

Ludovic Orban: despre procesiunile religioase

„Știți foarte bine că am impus niște restricții care trebuie respectate și pe periaoda Paștelui, cu atât mai mult cu cât vârful va fi ori în perioada sărbătorilor, ori după acestea. În acest weekend a fost o solicitare pentru o plimbare a moaștelor Sfintei Parascheva și am spus că nu putem fi de acord decât dacă cetățenii nu se opresc la moaște. Trebuie să urmărim slujbele, ele se transmit online și la televizor.”

Ludovic Orban despre revenirea românilor din diaspora

„Pentru cei care trăiesc în țări cu un nivel ridicat de răspândire a virusului, mesajul pe care l-am transmis este să evite să revină în țară dacă nu sunt probleme foarte serioase. În ceea ce privește venirea acasă de Paște am aceeași recomandare. În legătură cu toți cei care vin începând de mâine, având în vedere că majoritatea țărilor din Europa sunt în zona roșie, vom impune măsura intrării în carantină timp de 14 zile, cei care vin urmând să stea în carantină inclusiv pe 19 aprilie.”

Ludovic Orban despre repornirea economiei

„Economia va reporni după ce trece epidemia. Sunt estimări pe care le-am făcut pe diferite scenarii, dar este clar că până în momentul respectiv noi trebuie să fim pregătiți cu câteva instrumente de susținere a economiei. Am demarat o consultare pe scară largă cu companiile pe domenii specifice de activitate. România este puternic legată de Europa, având 80% dintre schimburile economice cu țări de pe continent. Economia noastră va fi influențată de ceea ce se întâmplă în celelalte state. Interdependența economică este foarte importantă. Lucrăm cu specialiști care au capacitatea de a face previziuni. Cu siguranță vor reporni activitățile, dar momentul în care vor reporni acestea depinde de evoluția epidemiei. Când vom avea date certe, gradual vom restrânge restricțiile, se va da drumul și la sectorul horeca la un momentdat, nu există niciun fel de dubiu. În ceea ce privește transportul de marfă, am încercat să îl menținem cât de funcțional este posibil. Am încredere în capacitatea foarte multor oameni de afaceri că vor se vor putea reorienta.”

Citeste si...
TRAIAN BASESCU NU VREA PICIOR DE REFUGIAT IN ROMANIA

Ludovic Orban despre companiile care încearcă să supraviețuiască crizei de coronavirus

„Am avut foarte multe discuții cu aceste companii și pentru fiecare categorie de companii pregătim instrumente de sprijin. Am decis să plătim șomajul tehnic din bugetul fondului de șomaj, cu posibilitatea de decontare din fonduri europene. Avem posibilitatea să luăm măsuri active de susținere a muncii, însă dacă am fi folosit aceste instrumente i-am fi obligat pe oameni să se ducă la muncă, crescând riscul de răspândire a epidemiei. Măsura șomajului tehnic se va transforma într-o măsură de susținere a companiilor care își readuc în activitate angajații. Suspendarea ratelor la bănci este o soluție pentru această perioadă, noi în schimb deja am generat acest sistem de garantare și pentru subvenționarea IMM-urilor. Pregătim instrumente și pentru a susține companiile mari. Pe măsură ce lucrurile se vor apropia de normal, noi deja gândim instrumente pentru a ajuta repornirea economiei și relansarea economică. În momentul în care vom lua decizii în ceea ce privește sectorul public, le vom anunța.”

Despre cum se poate pregăti România dacă epidemia va reveni din toamnă:

„Trebuie să nu mai fim prinși nepregătiți, să luăm măsuri profilactice, să luăm măsuri de educare publică. Eu văd să întâmpinăm valul care va veni cu cât mai puține măsuri restrictive în ceea ce înseamnă economia. Este foarte important ce vom face după trecerea primului val al epidemiei, cât de repede vom reporni motoarele economice. Vom crește deficitul și vom încerca să găsim metode eficiente pentru a reporni economia. Va conta foarte mult și ce fac oamenii. În privința angajaților va fi nevoie pe o recalificare pe scară largă”, a transmis Ludovic Orban.