Premierul Ludovic Orban, aflat în izolare, a făcut precizări despre starea de urgenţă care va fi instituită de luni în România. Câteva și acelea, sumar.

În Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă au fost luate măsuri extrem de importante. Cetăţenii care vin din state cu 500 de cazuri confirmate vor intra în izolare. Din zonele grav afectate se va intra în carantină, a precizat Ludovic Orban.

„Vă cer să respectaţi toate recomandările de la specialişti. Este foarte important pentru reducerea riscului de contaminare ca orice cetăţean român să respecte carantina şi izolarea la domiciliu”, a declarat premierul.

Orban a spus că impactul epidemiei în domeniul economic este foarte mare şi că se vor căuta soluţii pentru susţinerea mediului de faceri. Economia trebuei să funcţioneze, este fundamentală, a spus premierul.

„Am constituit un grup de lucru care să analizeze impactul economic și să pregătească măsuri care să susțină toate domeniile economice. Este clar că în transporturi, rutier, de marfă, în domeniul ospitalității- cafenele, restaurante, ca și în alte domenii, impactul este foarte mare și Guvenrul este pregătit, printr-o consultare amplă cu patronate și indicate, să adopte măsuri rapide pentru companiile din domeniile afectate și a angajaților care riscă să aibă de suferit”, a declarat Ludovic Orban.

O altă măsură care ar putea fi aplicată este limitarea prețurilor unor produse, pentru a evita specuala. Premierul a oferit exemplele măștilor, mănușilor, biocidelor, dezinfectanților și altor echipamente de protecție sanitare.

„O altă măsură care sigur va fi luată este măsura de a limita creșterile prețurilor la medicamente și la astfel de produse care sunt foarte căutate în momentul de față. Există această posibilitate de a plafona prețurile la anumite produse absolut necesare, cum sunt măști, mănuși, echipamente de protecție, dezinfectanți și alte categorii de produse. Orice măsură care va fi inclusă în cadrul stării de urgență va fi una pe care noi o vom considera absolut necesară și vom încerca să limităm la maximum eventualele drepturi și libertăți care să fie afectate în cadrul stării de urgență”, a spus Ludovic Orban, în cadrul unei videoconferințe de presă.

Un alt efect al instituirii stării de urgență vizează facilitatea achiziției rapide a produselor din domeniul sănătății și întărirea instituțiilor statului care se luptă cu epidemia de coronavirus.

„Se știe că e o nevoie acută de materiale, de echipamente, de substanțe, de medicamente, echipamente de protecție, pentru care există în momentul de față o dificultate foarte mare în obținerea lor, din cauza cererii crescute din partea tuturor statelor. Avem nevoie de proceduri de achiziții rapide, imediate, prin negociere directă de fiecare dată când avem posibilitatea de a încheia contracte prin care să obținem astfel de produse, de echipamente, care sunt absolut necesare pentru funcționarea întregului dispozitiv care se luptă împotriva acestui virus. De asemenea, avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituțiile care sunt în prima linie a bătăliei. Întărirea direcțiilor de sănătate publică, întărirea tuturor structurilor din cadrul MAI, întărirea capacității spitalelor de a primi pacienții și de a proteja serviciile de sănătate absolut necesare”, a adăugat Orban.

„Am fost contact al unei persoane depistate pozitiv, senatorul Vergil Chiţac. Chiar dacă am făcut analize şi testul a fost negativ, am obligaţia de a sta în izolare 14 zile. Am ales o reşedinţă oficială pentru a putea să îmi exercit prerogativele integral”, a spus Ludovic Orban.

Obiectivul nostru este creşterea capacităţii de diagnosticare şi numărul de persoane care au competenţa să facă aceste analize, a anunţat Orban. El a precizat că vor fi achiziționate, în zilele următoare, aparate de testare a COVID-19. Este vorba despre un număr de 20 de aparate, la care se adaugă și 1.000 de kituri pentru fiecare.

„Va exista o formă finală a decretului care va cuprinde măsurile care se iau. Eu am prezentat câteva măsuri, cum sunt cele din domeniul economic, de susținere a angajaților de la aceste companii. (…) Obiectivul nostru este de creștere a capacității de diagnosticare, pentru asta e nevoie de creșterea numărului de aparate pe care se realizează aceste teste și a numărului de persoane care au competența să facă aceste analize”, a spus premierul Ludovic Orban.
Acesta a precizat că vor fi folosite și câteva aparate, din cele 23 pe care le are ANSVSA.

Citeste si...  Orban ii dă lovitura lui Tăriceanu: ALDE trebuie să iasă de la guvernare

Prima ședință a noului guvern va avea loc miercuri, prin videoconferință. Premierul Ludovic Orban anunță că Executivul va pregăti și o rectificare bugetară, astfel încât sectoarele publice să primească ajutor, în contextul crizei generate de coronavirus.

„ Mâine va fi pus în funcțiune un sistem de videoconferință care să ne permită să organizăm ședințele de guvern fără prezența fizică a miniștrilor care se află în izolare. Cel mai probabil meircuri va avea loc ședința de guvern. Până miercuri pregătim primele măsuri care trebuie adoptate, pe deoparte într-o mai bună acțiune pentru limitarea răspândirii infecției cu coronavirus, pe de altă parte măsurile de care suntem siguri că sunt serioase și pot fi un sprijin real pentru domeniile economice”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a anunțat o rectificare bugetară pentru a sprijini sectoarele publice.

„Am introdus și posibilitatea rectificării bugetare înainte de termenul care era permis prin intermediul legislației anterioare. Vom avea cu siguranță nevoie de o rectificare bugetară și o vom face imediat după ce vom avea o imagine clară asupta nevoilor din sectoarele publice, nevoile spitalelor”, a completat Orban.

Ne aşteptăm la o creştere a numărului de persoane diagnosticate pozitiv, a mai spus Orban.

Premierul a dat asigurări că nu există riscul apariţiei unei penurii de alimente şi că nu se închide Bucureştiul.

Ludovic Orban a declarat că nu a avut niciodată pe masă vreo decizie de închidere a metroului și nici nu există motive reale penru o astfel de măsură. Premierul recomandă tuturor să meargă mai mult cu mașina, bicileta sau pe jos.

„Nu s-a discutat niciodată problema închiderii Bucureștiului. A fost un fake news grosolan și am cerut Ministerului de Interne să cerceteze să vadă care este sursa acestei informații care a creat panică în București. Niciodată nu am avut pe masă vreo decizie de închidere a metroului, am luat măsura de decalare a programului de începere pe diferite zone, să se evite aglomerația în diferite zone”, a spus Ludovic Orban.

„Măsura de închidere a metroului este extremă și nu are nicio fundamentare azi și poate crea o problemă majoră. Cât privește transportul public, STB este în subordinea primăriei și deciziile trebuie luate în funcție de necesitățile reale. Nu trebuie să ne închidem în case, să ne ferim de deplasarea la locul de muncă, activitatea economică trebuie să funcționeze cât mai normal.
Este de evitat utilizarea mijloacelor de transport aglomerate, transportul poate fi făcut cu mașina personală, cu bicileta, mai putem merge și pe jos, dacă ne deplasăm pe distanțe scurte”, a mai spus acesta.

Premierul Ludovic Orban a dat asigurări că nu există, în momentul de faţă, nicio problemă în ceea ce priveşte finanţarea cheltuielilor publice ale României. El a spus că nu a existat până acum nicio discuţie despre un eventual împrumut de la FMI.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că pensiile ar putea fi plătite mai devreme, însă doar cele care sunt plătite prin intermediul băncilor. Șeful Executivului asigură, însă, că plata pensiile prin poștă nu va întârzia.

„Au existat mai multe discuții în privința plății pensiilor. Încă nu am luat o decizie. Au fost propuneri să se plătească anticipat pe două luni. Vom asigura pensiile la timp și într-adevăr în ceea ce privește pensiile care sunt plătite prin intermediul băncilor, nu prin intermediul poștei, vom încerca să fie plătite mai repede”, a anunțat Ludovic Orban.

Restaurantele, barurile și alte categorii de localuri ar putea fi închise, odată cu instituirea stării de urgență.

„ Sunt în analiză astfel de mpsuri. Noi am avut o gradualitate în ceea ce privește impunerea de mpsuri. Dacă în primă fază am interzis manifestările de peste 1000 de persoane, ulterior am coborât la interzicerea manifestărilor de peste 100 de persoane.În momentul în care va fi necesar putem lua și astfel de decizii. Sunt în curs de analiză astfel de decizii”, a spus Ludovic Orban.