Vicepreședintele PNL, Ludovic Orban a dat un interviu plin de adevaruri dure si a declarat, în cadrul unui interviu acordat STIRIPESURSE.RO, că PNL ar putea depune moțiunea de cenzura mai devreme, dacă ÎCCJ îl condamnă, chiar și cu suspendare pe Liviu Dragnea, iar Ponta îl menține în Guvern. Orban a precizat ca aceeași atitudine o va avea PNL și în cazul în care PSD va refuza sa reorganizeze votul în cazul Șova, la solicitarea Curții Constituționale. Din punct de vedere personal, Ludovic Orban își anunță candidatura la Primaria Capitalei, în anul 2016, anunțul urmand a fi făcut după Consiliul Național al PNL. 
Pe de alta partea, in acelasi interviu, Orban este consecvent in atitudinea sa ostila fata de Gabriel Oprea, seful UNPR, ba chiar argumenteaza acest lucru, conturand portretul politicianului detestat de electorat.
 
Ludovic Orban
 
R. Ne-ați spus că ați prefera o majoritate fără UNPR, fără Gabriel Oprea.
L.O. Fără Gabriel Oprea.
R. De ce fără Gabriel Oprea?
L.O. Gabi Oprea este un om politic care are, în sine, toate păcatele pe care le condamnă publicul românesc privitor la viața politică. De altfel, nici n-avem ce discuta cu Gabriel Oprea, pentru că el a zis că-l sprijină pe Victor Ponta.
R. Dar în proiectele de securitate națională a zis că-l sprijină pe Klaus Iohannis.
L.O. Nu poți să fi și în căruță și în teleguță.
R. Dacă președintele Iohannis îi spune: dragul meu Gabi, alege cu cine mergi mai departe, cu mine sau cu Victor Ponta?
L.O. Nu cred! Nu îl văd pe președintele Iohannis implicându-se în acest fel în realizarea unei majorități parlamentare.
R. PNL îl critică pe Victor Ponta, președintele Iohannis ne spune că au o colaborare bună, iar Victor Ponta afirmă că este o colaborare impecabilă. Cum se pupă asta cu poziția PNL?
L.O. Domnul Iohannis a spus foarte clar că și-ar dori un alt guvern, că ar lucra mult mai bine cu un alt guvern, de preferință unul în care să fie implicat PNL, partidul căruia i-a fost lider și care l-a susținut în cadidatura la președinție. Opinia președintelui este una foarte clară. Sigur, că poate multă lume ar aștepta să fie mult mai incisiv în atitudinea și în relația cu Victor Ponta și, în ceea ce mă privește pe mine, deși poate mi-ar conveni în plan politic și în plan personal, consider că atitudinea președintelui este foarte corectă din punct de vedere constituțional.
R. Dar nu din punct de vedere politic.
L.O. Președintele acționează într-o haină constituțională destul de strâmtă, care este stabilită de Constituție. Președintele este președintele tuturor românilor, președintele nu este reprezentantul unui partid politic, nu trebuie să acționeze ca un membru al unui partid politic, președintele este omul care trebuie să adune forțele în societate, să găsească soluții, nu care să dezbine. El este cel care trebuie să asigure buna funcționare a colaborării instituționale în stat, nicidecum să declanșeze un război politic și interinstituțional, care să nu aibă nicio legătură cu legea. Ca atare, vă repet, atitudinea președintelui este una corectă.
R. Jucătorul Traian Băsescu ne-a spus că, după experiența sa politică și după cum vede el scena politică, Victor Ponta stă liniștit până în 2016. Cum vede PNL?
L.O. Cine mai ține cont de ceea ce zice Traian Băsescu?
R. Este doar un fost și atât, nu mai are nicio șansă?
L.O. Nu!
R. Cum vedeți ultimele declarații ale premierului Victor Ponta, mai ales cea privitoare la domnul Nichita, despre care spune că spionatul iubitei n-ar trebui să fie motiv de arest.
L.O. Victor Ponta, fără să o declare public, i-a ținut în brațe pe toți acei oameni din PSD, pe care el a vrut să-i apere de anchetele penale, deși, aduceți-vă aminte, că a promis în februarie, că va sancționa parlamentarii care votează împotriva solicitărilor justiției. Dimpotrivă, nu numai că le permite, ci chiar îi încurajează să voteze împotriva solicitărilor formulate de ministrul Justiției. Adică PSD nu susține solicitările vărului (ministrul Justiției n.r.) din guvernul Ponta. Ce să mai spun? Este culmea perversiunii ceea ce face Victor Ponta. Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. PSD se comportă, în mod evident, împotriva demersurilor formulate de justiție și se face scut în apărare corupților din Parlament, PSD vine cu legea pensiilor speciale pentru parlamentari, PSD a venit cu legea amnistiei și grațierii, iar Victor Ponta se spală pe mâini ca Pilat din Pont. El este principalul vinovat pentru toate aceste lucruri, pentru că, pe lângă faptul că este premier, Victor Ponta, îi readuc aminte că este și președintele PSD și tot ceea ce face PSD-ul este cu acordul sau la solicitarea președintelui PSD.
R. Cum se mai poate prezenta PSD cu Victor Ponta la alegerile din 2016?
L.O. Adevărata măsură a lui Victor Ponta s-a demonstrat alegerile prezidențiale. A avut de partea lui aproape tot: Guvern, Poliție, servicii de informații, mă refer la Doi Si un Sfert, a avut aproape toate televiziunile de partea lui, a avut toate atuurile pentru a câștiga alegerile, a mituit 500 de primari din bani publici ca să facă campanie pentru PSD și a fost bătut rău de tot, cu aproape 10%.
R. Miercuri vin două decizii majore pe scena politică: avem decizia în cazul lui Liviu Dragnea și decizia CCR în cazul Dan Șova. Cum se pregătește PNL?
L.O. Noi așteptăm din partea CCR să se pronunțe și, după părerea noastră, Hotărârea în cazul Șova este evident neconstituțională, pentru că ea s-a întemeiat pe Articolul 173 din Senat, la data respectivă, care era neconstituțional. În ceea ce privește procesul lui Dragnea nu comentez o acțiune a justiției.
R. Din punct de vedere politic va fi cutremur, la o condamnare a lui Liviu Dragnea.
L.O. Este posibil ca doi piloni a lui Victor Ponta din PSD să fie dărâmați și se va șubrezi poziția lui Ponta.
R. Și PNL nu se pregătește de lovitura decisivă. Nu mai bine vine PNL, acum, cu moțiunea de cenzură?
L.O. Noi am luat o decizie aproximativă, dar dacă împrejurările o impun, de exemplu, dacă Dragnea este condamnat, chiar și cu suspendare, iar Victor Ponta se încăpățânează să-l țină în PSD și în Guvern, în mod evident că ai temei pentru o moțiune de cenzură. Dacă CCR declarară neconstituțională Hotărârea în cazul Șova și solicită reluarea votului, iar majoritatea PSD nu vrea să reia votul, asta este iarăși un motiv de a ataca cu o moțiune de cenzură. După cum îl știu pe Ponta laș și trădător se va lepăda și de Șova, și de Dragnea.
R. Nu i-o fi frică că Șova și Dragnea nu pică singuri?
L.O. Frica este un sentiment dominant în cazul lui Victor Ponta. Tot ce face Victor Ponta acum, face de frică, să nu își piardă scaunul de premier, pentru că dacă își pierde funcția de premier va dispărea din viața politică. Din momentul în care Ponta nu va mai fi prim-ministru, PSD cu siguranță că își va căuta alt lider și toate nemulțumirile care au fost reprimate, care au fost ținute sub capac, cât timp Ponta avut ce să le ofere, acum vor răbufni.
R. Domnule Orban, candidați la Primăria Capitalei?
L.O. La Consiliul Național al PNL se vor stabili niște criterii și în funcție de acestea, cu siguranță că iau în calcul această variantă.
R. 2017, alegeri în marele PNL. Candidați?
L.O. Este mult prea departe. Mai vorbim până atunci.
Citeste si...
Antonia: „Nu aş interveni pentru fiica mea. Un eşec e o experienţă în viaţă”