Ludovic Orban a declarat sâmbătă că nu ar dori să intre în polemică cu Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, pe tema paturilor de la terapie intensivă destinate bolnavilor de COVID, afirmând că „sferturile de adevăr” nu fac altceva decât „să bage zâzanie” în loc să rezolve problema.

În spitalele COVID din Capitală nu mai era, vineri după-amiază, niciun loc liber la terapie intensivă, a anunţat, vineri seara, la Digi24, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, care menţiona că există posibilitatea ca eventuali noi pacienţi COVID care ar avea nevoie de terapie intensivă să fie transportaţi la spitale din afara Capitalei.

Sâmbătă, într-o postare pe Facebook, primarul Gabriela Firea îl contrazice pe Raed Arafat şi spune că în spitalele din Bucureşti există suficiente paturi şi personal medical pentru tratarea pacienţilor Covid. Din 45 de secţii ATI, câte există în Bucureşti, doar şase au fost alocate persoanelor cu această afecţiune, a arătat Firea.

„Aş prefera să nu intru într-o polemică”, a declarat sâmbătă după-amiază premierul Ludovic Orban, întrebat despre afirmaţiile Gabrielei Firea. „Există două tipuri de spitale: spitalele de urgenţă, cum este Spitalul Elias, spitalele universitare, care sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii, şi spitale care sunt în subordinea Primăriei Capitalei. Şi dintre spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii, şi dintre spitalele din subordinea Primăriei Capitalei sunt spitale dedicate tratării pacienţilor cu COVID, cum este, de exemplu, pentru Capitală, Spitalul „Victor Babeş”; în ceea ce priveşte Ministerul Sănătăţii e Spitalul Matei Balş, Spitalul Nasta… Una e terapia intensivă în general – la aceste secţii, în celelalte spitale, sunt trataţi pacienţi pentru diferite boli, altele decât COVID; în ceea ce priveşte locurile la terapie intensivă din spitalele dedicate COVID există o limită de care ne-am apropiat”, a explicat premierul.

El a adăugat că există soluţii pentru a creşte numărul de locuri pentru terapia intensivă COVID şi la Institutul Balş, şi la „Victor Babeş”.

„Sunt convins că ASSMB – parcă aşa se numeşte instituţia din subordinea Consiliului General al Capitalei care se ocupă de administrarea spitalelor Capitalei – va face demersuri pentru a creşte numărul de paturi, care să fie dotate cu ventilatoare, cu injectomate şi cu toate cele necesare pentru a trata pacienţii. Din punctul meu de vedere, obiectivul nostru este acela de a creşte capacitatea de tratare pentru persoanele infectate cu COVID. Nu mai vreau să intru în nicio polemică pe astfel de teme cu sferturi de adevăr şi cu afirmaţii care nu fac altceva decât să bage zâzanie în loc să rezolve problema. Problema pe care o avem este aceea că a crescut numărul de infectări, este necesar să disponibilizăm mai multe paturi în secţiile ATI şi asta vrem să facem”, a asigurat şeful guvernului. Spitalele de campanie şi secţiile mobile, practic „TIR”-urile dotate cu paturi ATI, se numără printre aceste soluţii avute în vedere, a mai spus Ludovic Orban.

Citeste si...
Nelu Tătaru spune că România are 4000 de paturi ATI, dintre care 2000 în spitalele COVID

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.