Ludovic Orban a reacționat sâmbătă, după experimentul desfășurat în direct de o televiziune, care a sunat timp de jumătate de oră la telefoanele DSP, fără ca cineva să răspundă. Premierul spune că situația nu ar trebui să se mai repete, după ce guvernul a asigurat cadrul legal pentru detașarea de oameni la direcțiile de sănătate publică, pentru a putea răspunde la apelurile oamenilor.

„Până acum, mai aveau scuza că nu există resursa umană, a fost o creștere a cazurilor care a suprasolicitat resursa umană din DSP-uri. Începând de astăzi, există resursa umană la DSP-uri, ea trebuie folosită în mod inteligent. Dacă e necesar, se poate schimba și tehnic, deja am vorbit pentru a face îmbunătățiri tehnice în privința telefoanelor la care sună cetățenii, astfel încât să fie preluate apelurile, să crească numărul de persoane care răspund la telefoane”, a declarat Ludovic Orban sâmbătă.

Premierul Ludovic Orban a mai arătat că a cerut acest lucru și la ultima videoconferință cu șefii de DSP-uri. De asemenea, premierul îi sfătuiește pe oameni să sune la DSP pentru a obține inforrmații sau să solicite intervenția pentru recoltarea de probe, dar, dacă simptomele sunt mai grave, să apeleze direct 112.

„Dacă sunt simptome destul de accentuate, e bine sune la 112, pentru că există (posibilitatea de – n.r.) transport cu ambulanța și tratament în spital. Dacă sunt simptome mai ușoare se poate suna la DSP-uri, DSP urmând să trimită echipe care să recolteze probele pentru analize”, a mai precizat premierul.

Experiment, la Tv în prezența secretarului de stat Raed Arafat: s-a pus în situația unui bucureștean care ar avea o problemă legată de COVID-19 și care ar avea nevoie să sune la DSP. A trecut aproape jumătate de oră până când de la capătul celălalt să se audă o voce umană care a îndemnat: „Ziceți”.

„În mod normal, trebuie să răspundă. Și dacă nu răspund, trebuie să explice de ce nu răspund”, a declarat Raed Arafat înainte de începerea experimentului.

Când în sfârșit, aproape de încheierea emisiunii, jurnaliștii erau pe punctul de a renunța la experiment, după o jumătate de oră de apeluri, a răspuns cineva de la DSP București: „Da, vă rog, bună seara, medicul de gardă, doctor Ilie, DSP București, vă rog”.


Citeste si...
Zeci de pachete cu cocaină au fost aduse pe plajele litoralului românesc