Ludovic Orban sustine, după summitul de la Sibiu, că șansele de afirmare ale țării depind de capacitatea liderilor de a fi tratați pe picior de egalitate de partenerii europeni.

„După cum ați putut vedea în media, ziua de ieri a arătat foarte clar cum sunt percepute partidele românești la nivelul Uniunii Europene. România este stat membru al Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007. Destinul României este un destin european. Șansa de afirmare, șansa de dezvoltare, șansa de a-și asigura securitatea depinde în cea mai înaltă măsură de capacitatea autorităților din România, a liderilor români de a fi tratați pe picior de egalitate de partenerii europeni și de a putea aduce beneficii maxime pentru fiecare cetățean român de pe urma prezenței României la nivelul Uniunii Europene.

Prestigiul, în primul rând, faptul că toți liderii europeni au semnat într-un consens extrem de greu de imaginat în plină campanie electorală, o declarație care stabiliește niște principii de evoluție ulterioară a Uniunii Europene, faptul că România, ca gazda a acestui eveniment, a crescut enorm în percepția publică la nivel european, faptul că s-a arătat capabilă să organizeze astfel de eveniment fundamental pentru evoluția ulterioară a Europei. (..) Faptul că nu s-a adoptat o declarație care să conțină o Europă cu două viteze, faptul că s-a adoptat o declarație care să mențină principiile fondatoare ale Uniunii Europene, faptul că este clar că va fi o Europă coezivă de națiuni, de state egale, astea sunt niște câștiguri enorme, pentru că vă readuc aminte că mulți pescuiesc prin ape tulburi. Sunt foarte multe tendințe centrifuge, sunt foarte multe inițiative care ar fi putut să genereze efecte defavorabile asupra României. Cu toate astea, toate aceste posibile dezvoltări ulterioare ale Uniunii Europene, au fost negate prin declarația comună care a fost adoptată de liderii europeni”, a declarat Ludovic Orban la Vaslui.

Citeste si...
Vești proaste de la BNR pentru românii care au credite