Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă, ca reacţie la declaraţiile preşedintelui CSM, Lia Savonea, că nu el este cel care afectează independenţa justiţiei. „Cei care calcă în picioare independenţa justiţiei şi pe care dumneavoastră vă faceţi că nu îi vedeţi sunt liderii actualei majorităţi guvernamentale care intimidează magistraţii”, susţine Orban.

„Revoltător! În faţa bombardamentului zilnic al puterii (şi al mercenarilor din presa aservită) contra magistraţilor independenţi preşedintele CSM a tăcut mâlc. Mi-am permis şi eu o dată, o singură dată, de când sunt preşedintele PNL să îmi exprim îngrijorarea pentru decizia inspecţiei judiciare de a sancţiona procurorii care anchetează reprimarea brutală a manifestaţiei paşnice din 10 august în urma a peste 800 de plângeri depuse de cetăţeni care au fost victime ale intervenţiei violente a forţelor de ordine şi Lia Savonea a sărit imediat să arate cu degetul înspre mine că afectez independenţa justiţiei. Pentru că mi-am permis să spun că se vede din ce în ce mai clar o tentativă de muşamalizare, de eludare a responsabilităţii decidentilor politici ( În principal a lui Liviu Dragnea şi a lui Carmen Dan ) în intervenţia violentă a jandarmeriei”, scrie Ludovic Orban pe Facebook, miercuri seara.

El adaugă că nu el este acela care afectează independenţa justiţiei.

„Nu, doamna Savonea. Nu eu sunt cel care afectează independenţa justiţiei. Cei care calcă în picioare independenţa justiţiei şi pe care dumneavoastră vă faceţi că nu îi vedeţi sunt liderii actualei majorităţi guvernamentale care intimidează magistraţii, care pun presiune asupra procurorilor şi judecătorilor, care inventează în fiecare săptămână noi proiecte de acte normative sau proceduri care să îi lase pe magistraţi fără posibilitatea efectivă de a îi sancţiona pe deţinătorii de putere care au comis, comit sau vor să comită infracţiuni”, mai afirmă Orban.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii „îşi manifestă dezacordul faţă de exprimarea publică, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public”, a unor opinii privind „modalitatea de efectuare a cercetării disciplinare, modul în care membrii Consiliului ar trebui să îşi desfăşoare activitatea şi indicarea unei soluţii ce ar trebui pronunţată cu privire la acţiunea disciplinară exercitată”. Reacţie a venit după afirmaţii făcute de liderul PNL, Ludovic Orban, privind acţiunea Inspecţiei Judiciare faţă de procurorii care au anchetat dosarul violenţelor din 10 august.

Preşedintele CSM a arătat, într-un comunicat de presă referitor la atitudinea publică a Partidului Naţional Liberal exprimată prin comunicatul de presă emis la data de 15.01.2019, privind sesizarea cu acţiunea disciplinară de către Inspecţia Judiciară în legătură cu activitatea unor procurori cu ocazia evenimentelor din 10 august 2018, că „îşi manifestă dezacordul faţă de exprimarea publică, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public a unor astfel de opinii privind modalitatea de efectuare a cercetării disciplinare, modul în care membrii Consiliului ar trebui să îşi desfăşoare activitatea şi indicarea unei soluţii ce ar trebui pronunţată cu privire la acţiunea disciplinară exercitată”.

„Preşedintele Consiliul, respectând dreptul la opinie al tuturor cetăţenilor şi fără a aduce atingere libertăţii de exprimare a oricărei persoane sau a presei, atrage atenţia cu privire la necesitatea unei abordări echilibrate şi rezonabile a dezbaterii publice, cu respectarea separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precum şi a independenţei justiţiei şi reiterează imperativul unui mesaj public echilibrat şi responsabil, care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie”, se arată în comunicatul CSM.

Citeste si...
300 de crocodili MASACRAŢI cu bestialitate de o mulţime FURIOASĂ în Indonezia

De asemenea, preşedintele CSM a subliniat că „analiza vinovăţiei şi sancţionarea disciplinară a procurorilor este atributul exclusiv al Secţiei pentru procurori, precum şi al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în situaţia exercitării căii de atac”.

Liderul PNL, Ludovic Orban, afirma, într-un comunicat de presă transmis marţi, că „este condamnabilă decizia anunţată de Inspecţia Judiciară de a solicita sancţionarea procurorilor care s-au preocupat de anchetarea represiunii împotriva protestatarilor paşnici din 10 august 2018. Această decizie se constituie într-un semnal de intimidare, cu conotaţie politică, împotriva întregului corp profesional al magistraţilor, în condiţiile în care este lipsită de o motivare serioasă”.

„Anchetarea evenimentelor din 10 august reprezintă o obligaţie legală a procurorilor, singurii care sunt abilitaţi de lege şi Constituţie să desfăşoare o astfel de cercetare pentru aflarea adevărului şi sancţionarea celor vinovaţi de agresarea brutală a manifestanţilor paşnici. Afectarea integrităţii fizice a cetăţenilor şi încălcarea drepturilor fundamentale a acestora din partea unor organe ale statului nu poate rămâne nepedepsită. În această situaţie, singurul mod de a înţelege decizia Inspecţiei Judiciare este acela că avem de a face cu o tentativă de muşamalizare a acţiunii Jandarmeriei din 10 august 2018 cu scopul de a ascunde vinovăţia decidenţilor politici responsabili de ordonarea agresiunilor”, susţinea Ludovic Orban.

Conform acestuia, PNL a evitat să se pronunţe asupra deciziilor organismelor care fac parte din sistemul judiciar, dar consideră că acest caz este „unul extrem de grav care priveşte integritatea fizică a cetăţenilor acestei ţări”.

„A scăpa cu basma curată vinovaţii pentru violenţele din 10 august 2018 echivalează cu a anula pentru toţi cetăţenii drepturi fundamentale prevăzute de Constituţie, precum dreptul la viaţă şi la integritatea fizică pe care statul român este obligat să le garanteze. Îmi exprim speranţa că membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor judeca cu înţelepciune propunerea ce le-a fost înaintată de Inspecţia Judiciară şi vor transmite prin aceasta un semnal de încredere corpului profesional al magistraţilor pentru a-şi îndeplini misiunea fundamentală cu profesionalism şi determinare, dar şi un semnal către toţi cetăţenii români că le sunt respectate drepturile şi libertăţile constituţionale”, afirma Ludovic Orban.

Inspecţia Judiciară i-a cercetat disciplinar pe şeful Secţiei Parchetelor Militare din cadrul PICCJ, Gheorghe Cosneanu, şi pe procurorii Codruţ Mihalache şi Bogdan Ciprian Pîrlog, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru nerespectarea dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului, ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege şi regulamente, în legătură cu dosarul violenţelor din 10 august.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorilor în cauză.