Împăcat cu sine şi cu Dumnezeu. Departe de cele lumeşti şi de consumerismul vieţii, zen, cum ar spune unii. Fără ranchiună şi fără a judeca, fără ură şi zâmbitor. Mihăiţă Neşu a ajuns la 35 de ani să-şi găsească liniştea şi alinarea în credinţă. Nu vede deloc ca o pedeapsă sau ca un blestem faptul că-şi duce existenţa într-un scaun cu rotile, că trebuie să fie ajutat să bea şi să mănânce sau că nu mai poate bate mingea.

Indiferent de loviturile destinului, fostul internaţional a trecut peste dureri. În primăvara anului 2011, un coechipier de la Utrecht, Alje Schut, l-a lăsat infirm pe viaţă, involuntar, la un antrenament. După vertebra cervicală ruptă, a urmat moartea părinţilor lui şi despărţirea de soţie. Viaţa l-a lovit din toate poziţiile vreme de trei ani, dar orădeanul şi-a revenit. Echipa ziarului Libertatea l-a găsit jovial în vila sa dintr-un cartier rezidenţial al oraşului, pregătit pentru orele de terapie.

«Trecutul nu mai există, viitorul nu-l ştim»

Abordează orice temă, fie că-i atinge amintirile, dureroase au ba, fie viaţa. „E ceva ce-ţi lipseşte din ceea ce ai trăit înainte?”, este întrebat, „înainte” însemnând existența premergătoare momentului nefast de pe 10 mai 2011. „Nu. Fotbalul nu-mi lipseşte deloc. Aşa, poate că mi-aş dori să mai fiu sănătos să bat mingea, dar dacă aşa a dat Dumnezeu, e în regulă, eu trăiesc cel mai frumos moment”, a mărturisit ardeleanul, cu vocea lui domoală. „Dar dacă ai putea da timpul înapoi?”, plusează reporterul. „Orice e după «dacă» e o prostie. Am auzit vorba aceasta la Maica Filona. Că nu se poate demonstra. Trecutul nu mai există, viitorul nu-l ştim. Hai să-ţi spun altceva! Nu mi-ar mai plăcea să am 20 de ani. (râde) La 35 de ani, am fizicul de la 17, cu un pic de burtică. Ţi-am zis, eu sunt împlinit cu viaţa mea de acum”, a mai comentat fostul fotbalist, aflat în scaun mobil, la câţiva paşi de o fotografie ce-l înfăţişează alături de tatăl său, acum mai mulţi ani.

Ce-l împlineşte pe Mihai

O altă întrebare ce poate părea indiscretă sau chinuitoare, este aceea dacă a încercat vreun moment dat să-şi refacă viaţa, să aibă o relaţie, după despărţirea de Maria. În loc de priviri crucişe sau măcar o dojană că încerci să pătrunzi în intimitatea lui, Mihai schiţează un zâmbet: „Dar eu mi-am refăcut viaţa! Eu am relaţia mea cu Dumnezeu, asta mă împlineşte. De fapt, această relaţie împlineşte pe toată lumea, cu adevărat. Relaţia dintre un bărbat şi-o femeie trebuie să fie bazată tot pe relaţia lor cu Dumnezeu, iar atunci sunt şanse mari de reuşită, adică să fie împliniţi”.

Citeste si...  Ce face Consuelo Mutu pentru a aduce un ban în casă?!

«Lucrurile sunt simple în viaţă»

Nu are ură ori ceva similar pentru oamenii ce l-au afectat, într-un fel sau altul. De la Schut şi până la Maria. „Nu mi-ar face mie bine să port pică! Nu întotdeauna am gândit aşa profund, dar acum simt dragostea lui Dumnezeu, sunt foarte liniştit. Lucrurile sunt simple în viaţă, mie mi-a luat 35 de ani să înţeleg. Dacă urmezi vorbele lui Dumnezeu, ajungi unde trebuie, dacă nu, rişti să te rătăceşti. Și să gândeşti lucruri aberante”, s-a confesat bărbatul de 35 de ani.

Are un program riguros

Fostul fotbalist are un program riguros al meselor şi un regim, mai degrabă autoimpus. „Eu pot să spun ce mănânc, dar nu pot da sfaturi. Mănânc grâu fiert, fructe, dar şi carne de porc, preparată în stil grecesc. Sunt un mare fan al acestei bucătării. Am un meniu recomandat de mai mulţi doctori, încerc să fiu echilibrat. Am eliminat prăjelile şi dulciurile. Nu e grea viaţa fără ele. Sunt bune şi dulciurile, cu măsură, mai mănânc ciocolată neagră şi batoane proteice. O dată pe săptămână, am voie să mănânc ce vreau eu la prânz, souvlaki grecesc, salate cu legume şi brânză feta”, a mărturisit orădeanul.